IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко стъпки да се спасим от чупливите нокти

22 септември 2017 12 00

Какво им вреди и как да се предпазим?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чупливите нокти са неприятно състояние, което може да се дължи на различни фактори. Ако наскоро сте променили хранителния си режим, това може да се отрази и на ноктите. Има вероятност недостигът на цинк да доведе до чупливи и лющещи се нокти.

Прекомерната употреба на препарати за миене на съдове, лепила и полимери, използвани в акрилните маникюри, могат да отслабят ноктите.

Ацетонът в лакочистителите също може да направи ноктите крехки и чупливи. Има обаче начини, с които успешно да се предпазим от тези нежелани последици.

- Ако ноктите ви са слаби, можете да опитате с локални лекарства, като бадемова киселина. Тя ще „изглади“ пукнатините в тях.

- Потапяйте ноктите си в зехтин екстра върджин за 10 – 15 минути на ден. Правете това всеки ден в продължение на един месец, за да подсилите повредените, слаби и напукани нокти.

- Бадемовото масло също е естествен метод за възстановяване на здравето на ноктите. То съдържа важни антиоксиданти и хранителни вещества, сред които витамините Е, А, В1, В2 и В6.

След масажа с бадемово масло ноктите се покриват със защитен слой, който предпазва от напукване и начупване. В купа смесете 1 чаена лъжичка бадемово масло и малко лимонов сок. С тази смес ноктите се масажират за около 2 минути.

- Препоръчително е да носите ръкавици, докато миете съдовете или се занимавате с градинарство. Така се предотвратява увреждането на ноктите.

- Също така избягвайте антибактериалните сапуни и използвайте по-меки почистващи средства. Хидратиращите продукти трябва да се използват редовно.

- Дефицитът на витамините А и С е сред другите причини за сухи и чупливи нокти. Така че не забравяйте да си ги набавяте редовно.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари