IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиант с кафе стимулира растежа на косата

1 октомври 2017 13 15

Как да си го приготвите?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кафето може да бъде много неща за различните хора: енергийна напитка, средство за подобряване на концентрацията или за събуждане. Но знаете ли, че то може да бъде от полза и за косата?

Кофеинът в кафето може да повлияе и на „заспалите“ космени фоликули и да стимулира растежа на косата.

В данни на проучвания се посочва, че кофеинът може дори да блокира вредните ефекти на тестостерона – най-големият враг на космения фоликул. Някои изследователи дори третират с кафе „спящите“ фоликули на мъже, страдащи от алопеция (опадане на космите), и остават зашеметени от резултатите.

В определени концентрации кафето успява да възстанови растежа на коса от фоликулите, засегнати от тестостерона. Тези благоприятни ефекти на кофеина са установени и в други подобни проучвания.

Необходими продукти

4 супени лъжици кокосово масло

2 чаени лъжици смляно кафе

Начин на приготвяне

На котлона се поставя малка купа, която се загрява. В нея се слага маслото и към него се добавя кафето. Трябва да се уверите, че маслото не започва да пуши. Поддържа се слаба температура и сместа бавно се разбърква в продължение на 10 минути. След като направите това, отстранете получената смес от котлона и я оставете да изстине преди да я нанесете.

Сместа може да се затопли и в микровълнова фурна в продължение на две минути. Ако искате да засилите ефекта, можете да добавите малко рициново масло или листа от къри.

Тя се нанася директно върху скалпа с масажни движения. Кафето помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки от скалпа, действа добре и при пърхот. Този ексфолиант също така стимулира и кръвообращението.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Tya ( преди 6 години )
Красив модел, красив цвят на косата!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар