IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини за внезапното изтъняване на косата

19 януари 2018 11 00

Внимавайте с третирането ѝ

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За жените състоянието на косата далеч не е без значение. За тях тя може да бъде форма на идентичност и гордост, независимо дали е права или чуплива. Проблемът идва, когато косата започне да изтънява – това може да предизвика паника, дори и сред най-спокойните жени.

Специалисти поясняват на какво може да се дължи това неприятно явление.

1. Прекалявате с третирането на косата

Изсветлявате ли косата си? Колко често използвате горещи уреди за третирането ѝ? А други продукти и процедури? Всичко това може да е прекалено за косата. Дори само въртенето на кичурите около пръста може да предизвика напрежение и да доведе до изтъняване.

В допълнение, честото връзване на косата също може да ѝ навреди, като доведе до изтъняване и създаде напрежение в скалпа. Резултатът може да е крехка и чуплива коса.

2. Хормони или медицинско състояние

Внезапното изтъняване на косата може да бъде симптом на анемия, хормонални проблеми, особено свързаните с бременност или нарушение на щитовидната жлеза, които са много често срещани при жените.

Ако случаят е такъв, загубата на коса няма да бъде единственият симптом. При заболяване, свързано с щитовидната жлеза, може да забележите промени в енергията, теглото и състоянието на кожата. Възможно е да получите сърцебиене.

Хормоналните нарушения често причиняват акне, загуба на окосмяване в областта на лицето като веждите и промени в месечния цикъл.

3. Наследствено е

Ако родителите ви винаги са имали по-тънка коса, това може да е андрогенетична алопеция – наследствена плешивост. Първият признак на този вид косопад при жените е в опашката, която става все по-малка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари