IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да познаете, че миете косата прекалено?

24 януари 2018 09 40

Това води до увреждане на косата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Редовното миене на косата е от основно значение за поддържане на личната хигиена, но замисляли ли сте се, че може и да прекалявате в това отношение?

Стилисти предупреждават, че прекаленото миене на косата с шампоан крие риск от отслабването и увреждането ѝ.

Те напомнят, че косата е жива и поначало е суха. Ако я лишите от влага след прекомерна употреба на шампоани, тя изсъхва допълнително и става слаба и увредена. За да запазите влагата в кичурите си, трябва да използвате шампоана по-рядко.

Няма точен брой на препоръчителните измивания на косата – това зависи от нейната текстура и образуването на мазнина от скалпа. Има обаче начин да разберете дали прекалявате с миенето.

Липсата на влага може да доведе до сух и лющещ се скалп, а когато той се изсуши, това се случва и с косата и тя започва да губи своя блясък.

Ако забележите, че тя започва да се омазнява, може да използвате сух шампоан, който ще абсорбира част от мазнината, без да изсушава излишно косата.

Когато миете косата си, използвайте и балсам, тъй като той в известна степен я хидратира и я поддържа гъвкава.

Ако косата ви се къса много, това също може да е признак, че я миете прекалено често.

Мократа коса е изключително податлива към увреждане и накъсване. Избягвайте да я решите бързо и агресивно, не е препоръчително и да си лягате, докато тя е още мокра.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари