IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с акнето: От полза ли е кокосовото масло?

9 февруари 2018 08 20

То има недостатъци, които не са за подценяване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кокосовото масло е много популярно и може да се използва почти за всичко. Модерната суперхрана е вкусно допълнение към десерти, но е от полза и за маска за коса, дори третира кожичките.

То е нещо като кралицата на продуктите за красота. Едно от нещата, за които обаче не е особено полезно, е акнето.

Докато някои хора са убедени в магическия ефект на кокосовото масло за акнето, други са категорични, че естественият овлажнител всъщност влошава състоянието.

Дерматолози поясняват, че макар кокосовото масло да не е изследвано за лечение на акне, някои хора го намират за полезно. Мастните киселини в него имат противовъзпалителни и антимикробни свойства срещу бактерии, участващи в развитието на акне.

Кокосовото масло също е дълбоко хидратиращо, което е от решаващо значение за лечение на акнето. Въпреки че кожата в тези случаи е омазнена, лечението на акне не бива да я изсушава, тъй като по този начин отнема естествените ѝ мазнини.

Поддържането на целостта на кожната бариера е от съществено значение за самото лечение на акнето, но и за предотвратяване на белезите, които остават след това.

Кои са недостатъците?

Само защото кокосовото масло може естествено да се бори с бактериите, причиняващи акне, не означава, че това е начин за незабавно лечение на кожното състояние. Всъщност, тези бактерии са само малка част от цялата картина, когато става въпрос за пъпки.

По-големите виновници, които стоят зад повечето случаи на акне, са запушени пори и последващите възпалителни процеси. А самото кокосово масло крие голям риск от запушване на порите. Ако се остави върху кожата, може да влоши състоянието.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари