IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да се справим с черните точки

16 февруари 2018 06 00

Домашни решения на проблема

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

За разлика от много други кожни несъвършенства, черните точки по лицето са много трудни за прикриване с какъвто и да било ежедневен грим. Те се формират най-често по носа, брадичката и челото.

Причина за появата им е запушването на космените фоликули с кожен себум и мъртви епидермални клетки. Натрупването на прах и замърсяването на отвора на фоликулите е причина за потъмняването и изпъкването им на фона на по-светлата кожа на лицето.

Появата на черни точки по лицето не е дерматологичен проблем, но в някои случаи може да отключи такъв и естетическият дискомфорт да прерасне в нещо по-сериозно.

Затова почистването на кожата на лицето от черни точки трябва да бъде не само козметична, но и чисто здравна грижа.

За по-лесно премахване на черните точки и за забавяне формирането на нови такива може да се разчита на няколко улеснителни процедури, включващи достъпни домашни средства.

Яйчен белтък и мед

Комбинацията от тях формира много ефикасна маска за премахване на черни точки по лицето. Нанасяйки я редовно през няколко дни, оставяйки я да изсъхне и последващото ѝ измиване с топла вода помага за трайно поддържане кожата на лицето чиста, а порите отпушени. Белтъкът на яйцето е богат на протеина албумин, който има стягащ ефект върху кожата и съответно свива порите, а медът овлажнява и поддържа еластичността на кожата на лицето.

Канела и сок от лайм

Гъстата паста от по 2 лъжици канела и сок от лайм се нанася много лесно върху кожата на лицето и престоявайки върху нея 15-20 минути има значителен ефект за лесното премахване на черните точки. Богатият на органични киселини сок от лайм разтваря замърсяванията по повърхността на кожата и тези, запушващи космените фоликули. Канелата помага за свиването на освободените пори и забавя стареенето на кожата.

Останалите домашни решения на проблема с черните точки можете да прочетете в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари