IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 факта за косата, които вероятно не знаете

20 февруари 2018 08 50

Тя е втората най-бързо растяща тъкан в организма

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Косата е сред най-добрите ни приятели, особено на жените. Тя е голяма част от женската индивидуалност и е отговорна за самочувствието ни. Макар в повечето случаи да я приемаме за даденост, има някои много любопитни факти за косата, които мнозина вероятно не знаят.

1. Когато времето е топло, растежът на косата е по-бърз, отколкото в студените дни, заради повишената влажност във въздуха.

2. Губим средно до 150 косъма на ден и това е напълно нормално. Ако загубата на коса стане повече от това количество, тогава може да се притеснявате.

3. Косата е толкова силна, че може да издържи до 12 тона. Това е еквивалентът на два африкански слона. Изумително, нали?

4. Косата е втората най-бързо растяща тъкан в организма, след костния мозък. Тя расте с 1 – 2 см всеки месец.

5. Подстригването на косата не води до по-бърз растеж. Това е препоръчително, за да се премахнат накъсаните краища.

6. Полът е единственото нещо, което не може да бъде установено от анализа на един косъм. Мъжете и жените имат идентична структура на косата. В косъма обаче се съдържа информация за всичко останало: лекарства, наркотици, минерали, витамини и др.

7. Доказано е, че най-бързо расте косата на азиатците, в сравнение с тази на хората от другите раси. При тях и еластичността е по-голяма. Най-бавно расте пък косата на африканците.

8. Черният е най-често срещаният естествен цвят на косата, червеният е най-редкият, като се среща само сред 1% от населението.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари