IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо акнето се появява в Т-зоната?

28 март 2018 10 50

Мазната кожа далеч не е основният фактор

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Брадичката и Т-зоната на лицето са любимите места на акнето и пъпките и това не е необичайно. Тези области са склонни в по-голяма степен към поява на акне и комедони, отколкото други части на лицето.

Според някои мазната кожа е най-чувствителна към появата на акне. Това обаче не е вярно. Хората със суха и комбинирана кожа също страдат от този проблем. Те обикновено имат мазна кожа в Т-зоната на лицето, като в останалата му част кожата е суха или нормална.

Защо акнето се появява в тази зона?

- В периода на юношеството запушването на порите в тази област играе жизненоважна роля в развитието на акне, което прави състоянието често срещано сред всички тийнейджъри. Стресът, бременността, менструалният цикъл и контрацептивните таблетки също са често срещаните причини, които първо се отразяват на акнето в тези области.

- Блокирането на порите поставя в капан мазнината и бактериите в порите на кожата. Това може да се нарече и свръхактивно блокиране на мастните жлези на порите.

- Акнето на брадичката е следствие на хормоналните промени. Мастните жлези се контролират от хормони, в частност андроген. Те са много чувствителни към циркулиращия андроген.

- Симптоми като зачервяване, подуване, топлина и дискомфорт възникват заради възпалението на кожата. А причина за развитието му е активирането на имунната система.

- Нарушенията на храносмилателната система също са тясно свързани с развитието на акне в Т-зоната.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари