IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазете се от тези 3 съставки в козметиката

22 май 2018 08 40

Те крият рискове за здравето ви

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В света, в който живеем днес, красотата и съвършенството са изключително важни. Под влиянието на красивите модели от кориците на списанията, тенденцията към безупречност се засилва значително.

Това е основната причина, поради която значително се е увеличило и търсенето на продукти, подобряващи външния вид. С тях обаче трябва да се внимава, защото често съдържат доста вредни съставки.

Затова е важно да следите етикетите и да бягате от тези трите.

1. Кремове, изсветляващи кожата

На пазара често се среща комбинацията от хидрохинон, ретиноид и стероиди в тези продукти. Те обаче могат да навредят на кожата, като причинят изтъняване, синини, бели петна и свръхчувствителност.

2. Стероиди

Стероидите много често се използват в кремовете, като бетаметазон, клобетазол и мометазон са сред най-силните и редовно присъстващи в козметичните продукти, за които не се изисква рецепта от специалист.

Когато се използват за много дълъг период от време обаче, те крият риск от изтъняване на кожата, пигментация и синини. Прекалената употреба на стероиди може да доведе до развитие на стероидна розацея, има риск и от акне.

3. Парабени

Парабените могат да се открият в почистващите продукти за грим, дезодорантите и др. Те изпълняват функцията на консервант. Парабените имитират естрогена в организма и следователно могат да повлияят на репродуктивните функции. Свързани са и с повишен риск от рак на гърдата.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари