IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини за косопад при жените

31 май 2018 10 00

Веганите например често са засегнати

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Косопадът много често засяга мъжете, затова сме свикнали за този проблем да се говори в мъжки род. Не е рядкост обаче и жените да бъдат засегнати от подобни проблеми.

Много дами страдат от изтъняване на косата, което за тях се оказва сериозен проблем.
Причините за неприятното състояние може да са различни. Ето някои от най-важните.

1. Недостиг на протеин

Ако наскоро сте променили хранителния си режим, това може да се отрази на косата. Много често срещан проблем при веганите е косопадът. Той се дължи именно на дефицита на протеини.

2. Анемия

Чувството на умора и липса на енергия в комбинация с изтъняване на косата може да е симптом на анемия.

Това състояние е известно с ниския брой на червени кръвни клетки, проблеми с дишането и сърцето и бледа кожа. Ако имате съмнения, че това може да е причината, незабавно трябва да се консултирате с лекар.

3. Ниски нива на витамин B

Този витамин, който се намира в зеленолистните зеленчуци, морските дарове и яйцата, е много важен и за растежа на косата. Ако нивата му в организма са ниски, това може да доведе до косопад.

4. Наследственост

Плешивостта при жените, макар и рядко, все пак се среща. В медицинските среди състоянието е познато като андрогенетична алопеция. В повечето случаи то е наследствено и се проявява по-късно в живота. Ако майка ви има изтъняла коса и състоянието се влошава с възрастта, много вероятно е и вие да бъдете засегнати.

5. Много силен стрес

Косопадът може да е свързан и със стреса. Става дума за състоянието телогенен ефлувиум, което, за радост, е обратимо. Това обикновено се случва от три до шест месеца след преживян много силен стрес или по време на силно стресиращи ситуации.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари