IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-здрава коса: Сешоар с турмалин и йонизатор

19 юни 2018 12 40

Запазва влагата в косъма

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Жените подлагат косата си на какво ли не, за да има тя перфектен вид. Но на каква цена? Къдренето, изправянето, боядисването и фиксирането с различни препарати, уврежда структурата на косъма, която и без това не е на 100% здрава, защото е подложена на вредните атмосферни влияния. Косата става суха, чуплива, губи блясък и капе по-често. 

Много жени предпочитат да си измият косата и я оставят да изсъхне сама, за да запазят здравината й. Но това изисква повече свободно време, с което не всяка разполага и използването на сешоара е неминуемо поне 2 пъти седмично. 

Може ли да предпазите косата си от увреждане, ако използвате сешоар?

Вече съществуват сешоари от по-нов клас, които щадят повече косата при сушене. Голяма част от тях съдържат турмалин в корпуса си. Благодарение на този скъпоценен камък, влагата остава за по-дълго в космените фоликули и косата не се изсушава. Той излъчва отрицателни йони и инфрачервени лъчи, които навлизат в ствола на косъма чрез въздушната струя и разрушават водните молекули по-бързо. 

Ако се сушите с обикновен сешоар, накрая косата изглежда по-рошава и заплетена. Но при уредите с турмалин нещата са други – отрицателните йони затварят кутикулите на косата, като я правят по-гладка и бляскава. От друга страна инфрачервената топлина навлиза надълбоко в косъма, но не го уврежда толкова много като струята с висока температура. 


Има и сешоари с йонизатори, които да излъчват отрицателно заредени йонни частици. Така косата не се наелектризира при сушене, запазва блясъка и еластичността си. Тази функция е най-подходяща за жени, които имат тънка коса. 

Понякога косопадът се засилва заради неправилното сушене на косата. Тогава скалпът се стяга под въздействието на прекалено топлата струя и произвежда повече себум. Този проблем може да бъде решен при използването на уред с йонизираща функция, с който косата ще съхне по-бързо и равномерно. 

Има сешоари само с турмалин или йонизатор. Разбира се, те са малко по-скъпи от останалите. Ако искате да си купите такъв, не се хвърляйте на първия в магазина, а проучете добре. Не забравяйте, че трябва да го изберете според типа коса и нейната гъстота. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари