IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вреди от ползването на джакузи

26 юни 2018 11 00

По-добре релаксирайте на море

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото е сезонът на почивките. Голяма част от хората отиват на море – къпят се в солената вода, пекат се на плажа, четат книга, пият коктейли с приятели. За тях това е идеалното място за почивка, но други намират прохлада в планината или предпочитат да отидат на спа. Топлото джакузи е едно от най-подходящите за релакс в дъждовните и по-мрачни дни. То отпуска мускулите и сетивата, но не е от най-полезните, защото крие риск от инциденти и заразяване с инфекции. 

Ето 5 вреди от стоенето в джакузи:

Затруднено дишане

Причинено от бактерия, която вирее в топлата вода в джакузитата и басейните. Тя се нарича микобактериум и остава по повърхностите дори и след като те бъдат измити с вода. Когато хората вдишат бактерията, по белите им дробове се образуват малки възпаления, които водят до появата на кашлица, затруднено дишане, замайване и температура. 

Проучване в САЩ през 2017 г. показва, че близо 70 случая от 90 изследвани показва, че хората са се разболели след като са ползвали джакузи и били в помещения със слаба вентилация. Тяхното състояние се е подобрило след като спрели да ходят на подобни места. 

Раздразнения по кожата

Получават се при хора, които имат по-чувствителна към хлор кожа. Този препарат се използва за дезинфекция на водата в джакузитата и басейните, но не е на 100% безопасна. Зачервяването и сърбежът по кожата се дължи и на инфекция с бактерията псевдомонас аеругиноза. Тя се развива най-вече по кожата под банските, по които се задържа бактерията. В този случай дерматолозите препоръчват веднага след излизането от джакузи и басейн да се ползва душ, при който тялото да се измие със сапун с нежна формула, за да се запази Ph-то на кожата. 

Легионелоза

Появява се заради бактерията Legionella pneumofila, която лесно може да попадне във водата на джакузито и да зарази хората, които го използват. Ако то не е добре дезинфекцирано, хората имат проблеми с дишането, болка в гърдите, суха кашлица, може да се стигне и до появата на пневмония, като лечението е по-продължително. 

Проблеми с уринарния тракт

Едни от най-често срещаните проблеми след ползването на джакузи, са инфекциите на уриналния тракт. В повечето случаи те се развиват до 48 часа след това. По-сериозни са при жените, които могат да получат цистит и симптоми като болка и парене, по-чести позиви за уриниране, гадене и повръщане, по-мътна урина. 

Алергични реакции

По-сериозни са тези от хлора и други химикали, съдържащи калиев пероксимоносулфат. Според резултати от проучване в Охайо, проведено през 2010 г., близо 90% от участниците са алергични към този препарат, използван за дезинфекцията на джакузитата.  При близо 80% от тях се забелязва подобряване на състоянието след  спиране използването на топли басейни и джакузита. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари