IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 домашни средства за премахване на мъртвата кожа

22 август 2018 10 00

За по-качествено ексфолиране

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Независимо от това какъв тип кожа имате, трябва редовно да премахвате мъртвите клетки по нея. Ексфолирането прочиства порите и прави кожата по-нежна и здрава. Така се предотвратяват проблеми като акне, черни точки и други.

Човешката кожа се регенерира отсамосебе си. Старите клетки биват заместени от нови, но с нарастване на годините този процес се забавя. Именно ексфолирането спомага за по-лесното отстраняване на мъртвата кожа от повърхностния слой. 

Има два вида ексфолиране – физическо и химическо. При първия се използват специални средства като гъби и четки, чийто повърхност улавя старите клетки, докато при втория се използват козметични средства. Те не само премахват мъртвата кожа, но и се отразяват положително върху новата – придават гладкост, мекота и блясък. 

Кои домашни средства помагат за премахване на мъртвата кожа?

Захар – един от най-добрите и евтини ексфолианти. Смесете 1 лъжица кафява захар с 1 лъжица бадемово или кокосово олио. Натъркайте кожата със сместа и специална гъба, като използвайте въртеливи движения, в продължение на пет минути. Изчакайте още толкова време преди да се измиете, за да може естественото масло да попие в кожата и я подхрани. 

Скрабът със захар, който може да се ползва 1-2 пъти седмично, премахва мъртвите клетки, подобрява циркулацията на кръвта и прави кожата по-финна и нежна. 

Сода за печене – почиства кожните клетки в дълбочина и възстановява нормалното pH на кожата. Смесете 1 лъжица сода, няколко капки вода и съдържанието на 1 капсула витамин Е. Получената паста става за ексфолиране на кожата на устните и други части на тялото един път седмично. Разтъркайте с кръгови движения скраба по кожата за около 3-4 минути. След което измийте с хладка вода. 

Захар и мед – намаляват оксидативния стрес, който предизвиква акне, черни точки, зачервяване и раздразнение по кожата. Смесете 1 лъжица вода, с лъжичка захаросан мед. Намажете лицето си с получената паста и измийте след 10 минути. Тя ексфолира кожата и благодарение на меда прочиства клетките от токсини. 

Ябълков оцет – подмладява кожата. Лицето може да се маже с тампон, напоен с вода и оцет. В натуралния продукт има киселини, които по-лесно премахват мъртвите клетки. 

Кожата може да се третира с ябълков оцет един път седмично. Не го използвайте, ако тя е с рани или твърде чувствителна. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари