IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с раздразнената кожа след бръснене?

3 септември 2018 10 20

Пробвайте с натурални средства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Използването на бръсначка е един от най-бързите и лесни начини за премахване на нежеланото окосмяване. А през този сезон определено се налага да го правим по-често, защото по-голяма част от тялото ни е открита. Но ежедневното бръснене причинява неприятно зачервяване и раздразнение по кожата.

Има различни кремове и лосиони, създадени да успокоят кожата след използването на бръсначка. Ако искате да си спестите някой лев, прибегнете до някои домашни средства, които имат същия ефект.

Бебешка пудра

Пудрата е създадена, за да се грижи за нежната бебешка кожа. Тя помага при обриви, сърбеж и предпазва от подсичане. Ако на другия ден след бръсненето на мишниците усетите парене и болка, измийте ги добре и директно нанесете бебешка пудра. Оставете да постои около 10 минути, след това измийте.

Пчелен мед

Благодарение на своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, истинският пчелен мед може да помогне за лечение на кожни проблеми като порязвания и раздразнение след бръснене. Освен това омекотява и изглажда кожата. Може да нанесете мед директно върху кожата и да го отмиете с хладка вода след 10-15 минути.

Етерични масла

Биопродукти като масло от чаено дърво, зехтин, кокосово масло, са идеални за успокояване на раздразнената кожа след използването на бръсначката. Зехтинът, например, създава естествена защитна бариера на кожата, която предотвратява възпалението. От друга страна съставките в етеричното масло от чаено дърво намаляват зачервяването и успокояват кожата.

Може да намажете засегнатата зона с памучен тампон, потопен в маслото, разредено с няколко капки вода.

Студен компрес

Най-често след бръснене първо започва паренето, особено ако веднага се ползва дезодорант или ролон. Налагането на студен компрес или пакетче, пълно с лед върху кожата върши отлична работа. Той намалява температурата на кожата и нервната активност, което води до облекчение на неприятното щипане и парене.

Вазелин

Ако бръсначката ви е за смяна, но все още я използвате, ще получите зачервяване, по-сухи и дразнещи участъци по кожата. В този случай е хубаво да овлажните по-бързо кожата, за да може тя да се регенерира. Вазелинът е подходящ при тези проблеми. С него може да разтриете засегнатата зона и да го оставите 10-15 минути, за да попие добре.

Алое вера

Растението, което върши чудеса с кожата. В него има силни антиоксиданти, които облекчават увредената и зачервена кожа. Извлечете гела от листата, намажете участъка и оставете да изсъхне. След това измийте с хладка вода.

Краставица

Един от най-добрите естествени овлажнители. Близо 90% от нея е вода. Според проучвания, наложени върху кожата, парченцата от зеленчука хидратират и успокояват след бръснене. Усещането на парене намалява, ако се използва студена краставица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари