IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зловещо? Изкуство от праха на починалите!

29 ноември 2016 12 00

Грънчар я използва при изработка на керамични изделия

Снимка: Independent

Снимка: Independent

Когато дядото на американския грънчар Джъстин Кроуи починал, това променило отношението му към смъртта. Всъщност раздялата с неговия близък го вдъхновила да трансформира прахта на дядо Кроуи в керамичен съд.

„Неговата кончина ми даде идеи за собствения ми морал“, разказва Джъстин пред Independent. – „Тогава разбрах, че искам да създавам изкуство от прахта на починалите, за да могат техните близки по-лесно да преживеят раздялата“.

Преди месец Джъстин Кроуи реорганизирал грънчарското си ателие в малка работилница, която да създава спомени. Керамичните съдове, които той прави в нея, са базирани на останките на починалите. Цените на изделията варират от 190 до 700 долара.

В основата на продуктите е прахта от кремирания човек. По разказа на грънчаря тя се стрива на фин прашец, след което се смесва с глина и други материали. От този конгломерат на по-късен етап Джъстин създава вази, урни, свещници, бижута, чашки за кафе и др.

Откакто г-н Кроуи е стартирал бизнеса си той е направил 35 уникални керамични изделия, използвайки праховете на роднини, близки, деца и дори животни. Според него най-популярният му продукт е свещникът. Той най-много се търсел.

Технологиите вече позволяват да превръщаме останките от близките си в диаманти. С остатъците от тях може да се нарисува картина. В някои държави изстрелват урните в космоса... Имайки предвид тези неща, защо някой би пожелал да превърне например майка си в нещо толкова банално, колкото чашка за кафе?

„Добавянето на прах от починалия към керамиката ни позволява да произведем функционален обект за ежедневието, който от своя страна да е силно обагрен с емоционален заряд“, смята Джъстин Кроуи.

Грънчарят твърди, че по този начин паметниците на любимите ни хора се смесват със символизма на личното им битие. Запазвало се уважението към паметта им, а също и анонимността, тъй като за никого не би било известно, че чашата, от която пиете, всъщност съдържа частички от вашия близък...

„Хората, които купуват моите продукти, търсят начин да държат спомените си на близко разстояние и вместо да слагат снимки в рамки, те поръчват керамика“, разказва още грънчарят. Един от клиентите на Джъстин му споменал, че няма търпение да изпие сутрешното си кафе в компанията на починалата му сестра.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари