IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джони Деп отново нахлузи шапката на Джак Спароу

26 май 2017 12 40

Петата част от поредицата за "Карибски пирати" излиза на 26 май

Снимка: Форум Филм

Снимка: Форум Филм

Още със старта си през 2003 г. "Карибски пирати” ни потопи надълбоко в пиратските приключения като поизтупа от прахта позабравените образи от книгите и киното, чийто връх е през 40-те и 50-те години на миналия век и ги съживи в нова светлина.

Така се опънаха платната на Летящия холандец, запъплиха страховити пирати, но вместо с превръзка през лицето, режисьорът на първата част Гор Вербински остави очите на героите да се търкалят по палубата, а добре познатия папагал от легендите, кацнал на рамото на капитана бе заменен от крадлива маймуна.

Затова пък Джак Спароу бе въоръжен с типична пиратска душа, бленуваща за ром, жени, позагубващ от време на време кораба, екипажа си, че дори и душата, но не и чувството си за хумор.

Превърнат в съвременна рок звезда и след четири епизода, последният от които бе преди 5 години, Спароу отново се появява на хоризонта леко уморен и впиянчен и същевременно готов да превзема дори и сушата.

Именно с началната сцена  в "Карибски пирати. Отмъщението на Салазар“ режисьорите Юахим Рьонинг и Еспен Санберг правят реверанс към уестърните, за да продължат познатия стил на поредицата, пълна с комични ситуации, страховити и обречени да носят проклятието със себе си все по-мрачни и призрачни герои.

Води ги страховит испанец, в чийто образ влиза Хавиер Бардем, завзел водеща позиция като един от най-екстравагантните злодеи  в киното от "Няма място за старите кучета“ до опонента на Джеймс Бонд.

А Джак отново ще се наложи да изкупва стари  грешки, превърнал се в магнит за неприятности по суша и вода.Задължителните елементи като това да бяга от тежката и строга ръка на закона до ядосаните му "колеги" и този път ще са предпоставка боевете да се случват на няколко фронта едновременно.

Този път сюжетът ни отвежда в поредните непознати води, като заменя част от главните персонажи с техните наследници. Любовната тема на Уил  Търнър (Орландо Блум) и Елизабет Суон ( Кийра Найтли) е продължена от техния наследник Хенри (Брентън Туейтс) и Карина Смит (Кая Скоделарио), която също май има пиратска жилка.

Сред колоритните персонажи лесно ще разпознаем и сър Пол Маккартни, а сред добре познатите "стари муцуни" ще се появи капитан Барбоса (Джефри Ръш), който за жалост не притежава онази сложност на образа от първия епизод, в който се открояваше нещо трагично около идеята,  че е претрупан с богатства и власт, но е загубил вкуса към живота, метафорично събран в най-обикновена ябълка.

По пиратски традиции, авторите на петата част не ни лишават и от карта със заровено съкровище, като тук персонажите я разгадават с помощта на звездите. Затова пък тя ги отвежда на дъното на океана, където е скрит жезъла на Посейдон, за който легенда гласи, че развалял всякакви проклятия.

"Карибски пирати. Отмъщението на Салазар“ се понася по екраните от 26 май.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари