IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд всяка представа: Японските снежни човеци

25 януари 2018 08 20

Не очаквайте морков и метла...

Снимка: BoredPanda

Снимка: BoredPanda

Тази година жителите на Токио преживяха най-силния снеговалеж от години насам. Това причинява хаос в града. Автомобили са били изоставени по пътищата, влаковете също са спрели, а хората са останали на летището, тъй като са били отменени 250 международни полета.

Какво се прави в подобна ситуация? Снежен човек, разбира се. Но преди да извикате в съзнанието си моркова, камъчетата и метлата като стандартни атрибути, спомнете си, че става дума за Япония. Стандартният снежен човек няма място там.

Всичко обаче има своето обяснение. Думата за снежен човек в японския език е „Юки Дарума“, което в превод не означава снежен човек, а „снежен Дарума“.

Това е форма на куклата Дарума, която е вдъхновена от будистки монах. Според преданията ръцете и краката му паднали по време на медитация. Затова японските снежни човеци обикновено имат само „два слоя“.

Оказва се обаче, че отношението на японците към снежните човеци е доста по-развито от обичайното.

Някои от най-интересните и забавни снежни скулптури, които могат да се видят в Токио, може да разгледате в нашата галерия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари