IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да заковете интервюто от раз

27 ноември 2017 07 45

И те няма да имат друг ход, освен да ви наемат

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно сте чели десетки материали затова как да се представите по най-добрия начин на интервю за работа. Вероятно сте взимали някои от нещата предвид и сте се проваляли. Вероятно си мислите, че това е поредният „глупав“ материал по темата, който няма да ви научи на нищо ново, но този път грешите. Защото още в първите няколко точки ще откриете своите грешки, а после и как да ги коригирате.

Фаталните грешки, които най-често правите:

Говорите прекалено много

Искате да се представите в най-добрата светлина и да им докажете, че сте перфектни за позицията. В стремежа си обаче малко прекалявате. И като изсипвате всичко, което ви идва наум, си вкарвате автогол.

Не задавате въпроси

Когато сте на интервю за работа се очаква да ви задават въпроси. Това обаче не означава, че и вие не трябва да питате. Все пак това е вашият потенциален работодател и ако вие нямате какво да го питате, това оставя лошо впечатление у него.

Отговори на въпроси, които не знаете

Понякога може да заблудите човека отсреща, че сте компетентен в нещо, в което не сте. Но на интервю за работа си имате работа с опитни хора, които могат да ви хванат в лъжа. По-добре си признайте, ако не знаете отговора на нещо, отколкото да скалъпвате измислици, които ще ви злепоставят.

Отговаряте с „да“ или „не“

Лаконичните отговори няма да ви спечелят червени точки. Изчерпателните отговори показват, че разбирате въпроса, заинтересувани сте от него и имате какво да кажете по темата.

5 начина да заковете интервюто от раз

1. Покажете увереност в стойката и езика на тялото още в първите 4 минути

Според скорошно изследване интервюиращите преценяват дали ще ви наемат в рамките на първите 4 минути от срещата. Така че е много важно в това време да излъчвате увереност, компетентност и да спечелите интереса и симпатиите им.

Покажете самочувствие без дори да говорите. Усмихвайте се, правете зрителен контакт, седете с изправен гръб. И на всяка цена избягвайте да си играете с химикалка, да си пипате косата или лицето.

2. Отговаряйте с примери

Ако отговаряте на въпроса просто с някакво твърдение като например: „Справям се прекрасно със стресови ситуации“ – може да оставите съмнение у интервюиращия. Винаги е добре да давате конкретен пример.

3. Избягвайте негативни конструкции

„Не съм“, „не бих“, „не мога“... това са думи, които се запомнят. Опитайте се да ги избягвате като ги замените с нещо друго – „такава ситуация не ми се е случвала“ и т. н.

4. Задавайте въпроси

Това е най-сигурният начин да покажете заинтересуваност към диалога, аналогично към работата и компанията. Освен това дори с въпроси може да блеснете с интелект и да демонстрирате знания.

5. Бъдете запознати в детайли със CV-то си

В крайна сметка вие сте го писали и се очаква да можете да отговаряте на всякакви въпроси, свързани с него. По тази причина е и важно да сте били откровени в CV-то си и да не сте си съчинявали глупости или да сте го „препудрили“ излишно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари