IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google трикове за по-бързо и прецизно намиране на информация

14 декември 2017 08 50

Определено ще са ви полезни!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Google е неизчерпаем източник на информация, и докато това може само да ни радва, защото ще открием всичко, понякога е досадно да прелистваш хилядите резултати, докато си намериш „твоето“.

Има ли начин да се ограничи търсенето, но да бъде напълно ефективно?

Ето няколко трика, които ще ви помогнат за това:

1. Фраза в кавички

За да намерите нещо много конкретно, използвайте цяла фраза, като я оградите в кавички – например „сапун за крави“. Така ще избегнете милионите резултати, които включват или „крава“ или „сапун“ и първи ще ви излязат местата, в които присъства конкретното словосъчетание.

2. Изключване с -

Ако напишете „Топ гън“, ще получите много информация не само за филма, но и за актьора Том Круз, който влиза в главната роля. Това може да се избегне, ако изключите конкретна дума със знака – .

Например „Топ гън“ -Круз.

3. Запознайте се със символа *

В случай, че не се сещате за конкретна дума във фраза или изречение, можете да я замените със * и Google ще ви я покаже.

Например: Кой каквото *намира.

Може да напишете и част от дума със * и ще ви излязат резултати за всички думи, които я съдържат. Например клю* (ключар, клюка, клюн и т. н.)

4. Направете „или“ ваш приятел

Ако не сте сигурни какво точно търсите или искате опции, напишете в търсачката двете думи с „или“. Например: Батман или Супермен. Ще получите резултати и за двете думи.

5. Сходни сайтове

Харесвате сайт с конкретна тематика. Например National Geographic и искате да се разровите из сходни сайтове. Това, което трябва да направите, е да напишете related:nationalgeographic.com и ще ви излязат сходни сайтове.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари