IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 капана на повишението, в които можете да попаднете

10 май 2018 10 10

Не бързайте да се вземате за голяма работа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Току-що са ви повишили и вече потърквате доволно ръце. В еуфорията си забравяте, че с увеличаване на заплатата, се увеличават и отговорностите! Внимавайте, изискванията към вас вече са по-големи, а не обратното, така че гледайте да не попадате в следните капани:

1. „Няма нужда да правя нещата, които правех преди“

За съжаление, нещата не се променят за денонощие и освен новите задължения известно време ще трябва да изпълнявате и старите си. Освен това, ако повишението е свързано със заемане на ръководна позиция, ще трябва да обучите човек от поверения ви екип, който да се заеме с вашите предишни задължения.

2. „Аз съм най-важният член на този екип“

Бъдете предпазливи и дръжте самочувствието си в допустими граници. Това че са ви повишили, не ви дава право да бъдете арогантни и да се държите като разглезен принц с куп привилегии. Точно обратното! Сега трябва да докажете на шефовете си, че са направили точния избор и че заслужавате повишението си.

3. „Уау, сега всички ме искат!“

В момента, в който промените позицията си във Фейсбук и LinkedIn освен поздравленията ще започнат да валят и оферти. Не се главозамайвайте! Вероятно някои от офертите ще са изкушаващи, но вместо да мислите схеми как да измъкнете дивиденти извън фирмата покрай новата си позиция, по-добре се фокусирайте върху задачите си. Липсата на концентрация и арогантността ви, може да съсипят бъдещето ви.

4. „Ще харча на воля“

Повишението в повечето случаи идва с по-висока заплата. Това обаче не означава автоматично, че трябва да харчите безразсъдно със спокойствието, че ще изкарвате достатъчно. По-добре изчакайте да влезе първата „нова“ заплата в сметката ви и си направете оптимизиран план за разходите, в който да включите и някои за лично глезене. Ако се впуснете в емоционално харчене, накрая сметките ви може да излязат криви дори с по-големите очаквани приходи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари