IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 грешки, които да избягвате, когато си търсите работа

2 август 2018 13 00

Обърнете специално внимание на профилите си из мрежата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

На лов за нова работа – неприятно, но необходимост! И понякога това може да се проточи с месеци... дори с години. Преди да започнете да пускате CV-то си, отговаряйки на различни обяви за работа, се погрижете да се подготвите по най-добрия начин. А именно:

1. Не оставяйте Facebook профила си „отворен“

Вътре със сигурност има снимки и постове, които са по-лични и ви представят в светлина, с която не бихте искали да се презентирате пред потенциален работодател. А работата на HR-отдела и хедхънтърите е да ровят навсякъде, включително да проверяват и социалните мрежи.

2. Проследете всички тагвания и снимки в Instagram

Тази социална мрежа в момента е по-актуална и от Facebook. Затова не пропускайте да разгледате и какво съдържание сте качили там, за да го скриете или коригирате, така че да работи във ваша полза, докато си търсите работа.

3. Разчистете всички следи

Потърсете името си в Google, за да видите какво ще излезе. Може да попаднете и на някой забравен профил в мрежа, който е хубаво да премахнете.

4. Професионално дори и пред камерата

Ако случайно имате интервю за работа пред камерата на лаптопа си, се постарайте да създадете максимално професионална среда (т. е. изчистете стаята и се позиционирайте на място в нея, което не създава усещането за дом. Вие самите също се презентирайте в адекватен вид, а не по пантофи и анцуг. Мислете за този вид интервю, все едно е реално интервю на място.

5. Погледнете дали CV-то и портфолиото ви са актуални

Не става въпрос само за информацията, а и за линковете (и дали са активни), снимките и т. н.

6. Препоръките ви също трябва да „работят“

Ако прикачвате препоръки от предишен работодател, се погрижете той да бъде информиран за евентуално обаждане.

7. Бъдете отзивчиви

По всяка вероятност някои от предложенията за интервю няма да са в много удобно време и място за вас. Бъдете справедливи в претенциите си! Ако се нуждаете спешно от работа или фирмата, която ви търси е сериозна и перспективна, може би е по-добре да не се пазарите за ново място и време, а да преглътнете „неудобството“ и да се отзовете без допълнителни изисквания.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари