IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейните понасят сърдечен удар по-добре от разведените

26 юни 2018 10 20

Шансът им да оцелеят след повторен инфаркт е два пъти по-голям

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Мечтали ли сте и да сте необвързани отново? По-добре недейте… особено ако се тревожите за здравето си. Скорошно изследване показва, че женените хора са по-склонни да преживеят повторен сърдечен удар от разведените.

Шведски учени са изследвали над 29 000 пациенти между 40-76 години, които са преживели сърдечен удар година преди старта на проучването и след това са ги наблюдавали в продължение на 4 години.

Резултатите показват, че разведените са 18 % по-податливи на повторен сърдечен удар или на смърт, вследствие на сърдечно-съдова болест. Тези които имат по-висок стандарт на живот и добро образование обаче, са с по-голям шанс да избегнат подобно явление.

Водещият лекар на изследването д-р Джоел Ом от университета Каролинска смята, че получената информация е от висока важност, тъй като това променя прогнозите при пациенти, прекарали някаква сърдечна болест, от повтарянето ѝ.

„Сега става ясно, че склонността и рисковете от повтаряне на някоя сърдечно-съдова болест при пациент зависят и от много други фактори като семейно положение и начин на живот. Също така това ни подсказва към кои групи трябва да фокусираме по-интензивно терапии и лечени за превенция от повтаряне“, коментира той.

Само във Великобритания годишно сърдечен удар получават средно около 200 000 души , 70 000 от които не оживяват след това. Една четвърт от оцелелите изживява отново инфаркт в рамките на следващите 5 години. Изследването разкрива още, че индивидите,  отделили минимум 9 години за образованието си, са с 14 % по-малко застрашени от повторен сърдечен удар. По-податливи на подобно изживяване са разведените, овдовелите и необвързаните мъже и жени.

По-рано учените определиха брака като „фундаментална форма на социална подкрепа“, тъй като семейните са по-малко застрашени от развиване на деменция, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и диабет тип 2. Причината е, че хората, които са обвързани от много години, са по-склонни да се грижат за себе си, половинките им също участват в този процес.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари