IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милано – наслада за всички сетива

23 април 2024 12 30

От вкусните пици до прекрасните забележителности – градът е задължителна дестинация

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Милано, Италия. Градът, който говори сам за себе си, няма нужда от представяне и винаги е в центъра на събитията няколко пъти в годината. Причината – Седмицата на модата. Прочут като меката на стилното облекло и начална точка за кариерата на толкова известни дизайнери, Милано е предпочитана дестинация и в четирите сезона. Лятото и пролетта ще се насладите на перфектното слънце, озаряващо всяка една красива сграда около вас, а зимата и есента може да пиете топло кафе и да хапвате вкусни пици, докато гледате как навън вали сняг или пък изчаквате да спре дъждът, който не е толкова дразнещ, колкото в други части на света. Просто защото сте в Италия.

Истината е, че Милано не е известен само с модата си. Градът предлага множество атракции и забележителности, които може да обиколите за няколко дни, да съберете спомени за месеци наред и да се заредите с положителна енергия от хората наоколо. Италианците се славят като един от най-гостоприемните народи, а през по-топлите месеци от всяко отворено магазинче ще чуете приветливото „Ciao, ragazzi“. Да не говорим за сладките аромати на пици, фокачи и спагети, които се носят не само от ресторантите, в които може да седнете спокойно, но и от заведения за бързо хранене, предлагащи вкуснотии за всеки, който бърза и трябва да яде на крак.

пица istock

Снимка: iStock

Независимо дали сте тръгнали на шопинг за бална рокля, или пък искате да опитате от традиционните италиански пици, приготвени пред очите ви, с полетите на „България Еър“ до Милано всичко това става много по-лесно. Пролетта и лятото са чудесни варианти за посещение на града, когато всичко вече се е събудило и е готово да ви посрещне. Ако и вие вече сте събрали куфарите, ние ви даваме няколко предложения за туризъм в Милано, с което да улесним още повече пътуването ви.

Какво да правите в Милано

Разбира се, с кацането трябва да пийнете едно италианско кафе. Запомнете обаче, че тук кофеиновите напитки са доста по-силни от това, на което сме свикнали, така че внимавайте с количеството. Сигурно ще забележите, че много италианци влизат в кафенетата, поръчват си едно еспресо, изпиват го на крак и отново тръгват. Това е съвсем нормално за страната, но вие може съвсем спокойно да си седнете и да се насладите на напитка с вкусни сладкиши, за да си починете преди дългите разходки.

Помнете, момичета, в Италия не броим калории, така че пицата е позволена на закуска, обяд и вечеря. Сладоледът пък отива право в душата, особено ако е приготвен от красив италианец. Също така въглехидратите ще ви осигурят енергия за обиколки из магазините и забележителностите, така че 10 000-те крачки са ви в кърпа вързани. Треньорът ви може да бъде спокоен.

Дуомо istock

Снимка: iStock

Говорейки за забележителности, няма как да пропуснем най-известната, а именно катедралата „Дуомо“, извисяваща се в центъра на Милано. Сигурно само при споменаването на името ѝ умът ви чертае нейните параметри. Виждали сме я толкова много пъти в социалните мрежи, но нито една снимка не може да се сравни с изживяването на живо. Превърнете се в инфлуенсър и се снимайте от всички страни на сградата, докато не намерите вашия любим профил.

Хубавото на „Дуомо“, освен голямото изобилие от скулптури, „буйни“ арки и 3400-те статуи, е великолепната тераса, от която се вижда цяло Милано. Изкачването може да бъде бавно, поради множеството желаещи, но определено си струва. Хубаво е да имате предвид, че катедралата работи от 09:00 до 19:00, като последният пропусквателен час е в 18:00. По време на празници и в неделя задължително си запазете час, а входът варира от 9 до 20 евро в зависимост от това, което искате да видите.

След като се насладите на катедралата и панорамната гледка на Милано, може да се насочите към галерия Vittorio Emanuele, която е направена във формата на кръст и е покрита със стъкло. Това е т. нар. „топла връзка“ между „Дуомо“ и операта „Ла Скала“. Тук вече ще се потопите в модния свят на града, тъй като са събрани най-луксозните магазини на известни марки. Може съвсем спокойно да влезете и да разгледате, докосвайки се до творения на Chanel, Gucci, Prada, Louis Vuitton, Dolce & Gabanna и много други.

магазини, Италия

Снимка: iStock

И, мъже, не се притеснявайте. Докато вашите дами разглеждат, вие може да ги изчакате в някое от приятните места за хапване в галерията.

Преди да се отправите към „Ла Скала“, задължително минете и се завъртете на бика за късмет. Плочката се намира в самия център на галерията, като трябва да се завъртиш с пета по посока на часовниковата стрелка. Според поверието, това носи късмет и надежда, че скоро отново ще се завърнеш в Милано.

Ла Скала

Снимка: iStock

И стигаме до „Ла Скала“, на чието място преди е имало църква „Мария дела Скала“, откъдето идва и днешното име на сградата. Може да почувствате силата на гласовитите певци, дори само от празните трибуни, като България също е имала свои представители. Пред публиката там са пели величия като Райна Кабаиванска, Илка Попова, Борис Христов и много други.

Ако пък търсите романтично място за снимка, но не ви се ходи до Венеция, то Милано също има какво да предложи. В квартал „Навигли“ се славят с едни от най-известните заведения и барове в града. Там винаги е пълно, така че е препоръчително да си направите резервация предварително. Плавателните канали в квартала са едно от най-романтичните места в Милано, особено през топлите месеци, подходящи за снимки на всички влюбени. Тук ще намерите и известната книжарница Libraccio, която е отворена и през нощта, предоставяйки ви възможност да изпитате своя собствен „Нотинг Хил“, но по италиански.

Италия istock

Снимка: iStock

Когато Милано вече ви е като втори дом, може да се насочите към езерото Комо, което се намира на 40-60 минути от града. Пътуването е с влак, което допринася още повече за прекрасното преживяване. Тук дори може да видите вилата на Джордж и Амал Клуни, които често отсядат в нея през лятото.

езерото Комо

Снимка: iStock

Вкусна храна, висша мода, прекрасна архитектура и приветлива обстановка – всичко това може да го намерите в Милано! Градът ще ви посрещне с отворени обятия, които сме сигурни, че няма да искате да напуснете. Националният превозвач "България Еър" лети до летище Малпенса, като билетите започват от 99 евро

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари