IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вкусна рецепта за Гергьовден – агнешко с млечен чесън

6 май 2024 10 30

Впечатлете гостите за празника

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тази година празничните трапези не спират след Великден. На 6 май празнуваме един от най-големите български празници, а именно Гергьовден. 

Свети Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Затова в негова чест стопаните принасят в жертва първото мъжко бяло агне, родено след Нова година. За разлика от Великден, който зависи от пълнолунието след пролетното равноденствие, Гергьовден винаги е на 6 май.

Агнешкото месо е задължително на празничната трапеза, придружено от зелена салата, пресен лук и чесън, както и обреден хляб с кръст, ако можете да месите. На този ден не се дават назаем мляко и сирене, за да не се отнеме плодовитостта на животните.

Важно е около цялата трапеза да се събере цялото семейство, за да се отпразнува поводът подобаващо. Дори и да нямате именник в родата, агнето е добре да присъства на масата и да завършите празничния цикъл с вкусни и обилни гозби.

А ето и рецепта за агнешко с млечен чесън

Необходими продукти:

2 връзки пресен чесън

500 грама агнешко месо

1 глава лук

1 с. л. доматено пюре

1 с. л. паста от чушки

1 с. л. масло

2-3 с. л. сок от нар или лимон с щипка захар

Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на кубчета и го сложете да се задушава в половин чаена чаша вода под капак на ниска температура. Разбърквайте го от време на време, докато течността се изпари. Нарежете на ситно лука. Прибавете го заедно с маслото към месото и гответе, докато лукът омекне. Може и да добавите малко брашно, ако искате ястието да е по-гъсто. Сипете гореща вода, подправете със сол и черен пипер.

агнешко istock

Снимка: iStock

Гответе до омекване на месото. Отрежете бялата част на пресния чесън заедно с главата на 4-5 см, прибавете го към месото и гответе, докато чесънът омекне. Добавете сока от нар или лимон и задушете още малко.

Tialoto ви пожелава весел и вкусен празник!

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари