IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо съвременните връзки се разпадат?

3 октомври 2017 15 00

Очакванията ни са променени, твърдят психолози

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В модерното ни общество все повече хора търсят Единствения/Единствената, а същевременно все повече са и връзките, които се разпадат. На какво се дължи неуспехът на връзките днес?

Според нова книга по темата искаме прекалено много от партньорите си, което в много по-голяма степен затруднява връзката.

Според психолози вече не е достатъчно да сключим брак с добър мъж или жена – хората очакват техните партньори да бъдат всичко за тях.

Книгата „Бракът – всичко или нищо“ (The All-or-Nothing Marriage) на професорът по социална психология – д-р Ели Финкел, е посветена на този съвременен проблем при двойките. Той казва, че за да има щастливи взаимоотношения, трябва да искаме по-малко от партньора си и да помислим за начини, по които приятелства да ни дават повече.

Според професор Финкел основната промяна през последните 100 години е, че вече очакваме от партньора да ни помогне да израстваме и да се превърнем в по-добра версия на себе си.

Около 53% от браковете в САЩ приключват с развод, докато във Великобритания този процент е малко по-нисък – 42. За сравнение, през 60-те години разводите са били значително по-малко – само 7% в САЩ и около 14% във Великобритания.

Идеята на книгата е, че променящата се природа на очакванията ни за брака е довела до повече връзки, които не отговарят на очакванията, и следователно ни разочароват.

Ели Финкел допълва, че днес много хора търсят партньори, които да ги карат да се чувстват секси, компетентни, амбициозни и вдъхновени.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Исти ( преди 6 години )
Неуспехът се дължи на леснотата,с която започваш нова връзка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар