IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашен хляб със сушени домати и зехтин

7 октомври 2017 05 00

Вкусно, бързо и лесно

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Едно от най-вкусните неща на този свят е домашният хляб. Обичаме да е топъл, мекичък и току-що изваден от фурната.

Ако и на вас този аромат ви е любим – представяме ви рецептата на clovesandvanilla.com.

Съставки:

7-8 сушени домати от буркан (аз използвам маринованите в зехтин и риган сушени домати в бурканче)

около 800-1000 грама пресято брашно (най-добре е бяло брашно, но за целите на пълноценното хранене, използвайте пълнозърнесто брашно)

1/2 кубче жива мая

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

2 с.л. зехтин

1,2 ч.ч. топла вода

Като първа стъпка за приготвянето на домашен хляб подгответе маята. В една купичка разтворете маята и захарта в половината топла вода, разбъркайте докато захарта и маята се разтворят във водата, покрийте с кърпа и приберете на топло за около 15 мин.

В това време пресейте 600 грама брашно, добавете солта, нарежете на ситно сушените домати. Когато маята ви шупне (образува пяна в паничката си) я добавете заедно със зехтина към сухите съставки, прибавете и останалото количество вода и разбъркайте с лъжица. След като смесите съставките и брашното се поеме от тестото, тестото все още би трябвало да се лепи по лъжицата ви, добавете още поне 200 грама брашно и започнете да месите с ръце около 5-6 минути. Трябва да получите гладко, меко и еластично тесто. Ако тестото ви още е меко и лепкаво добавете още брашно. Когато постигнете желаното състояние на тестото го поставете в голяма купа (тестото ще удвои обема си) и го намажете хубаво със зехтин от всички страни. Покрийте купата с кърпа и приберете за около час на топло място.

След като тестото удвои обема си трябва да го премесите отново с малко брашно, за да извадите целия въздух от него и да го оформите в желаната от вас форма (в моя случай направих продълговати хлебчета, в леко вретеновидна форма). Поставете оформеното тесто в тавичка върху хартия за печене и оставете да втаса за 10-15 мин на топло.

Намажете втасалото тесто с прясно мляко или вода и го сложете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 30-35 мин. Наблюдавайте хляба в процеса на печене – когато образува красива кафеникава коричка и при почукване с дървена лъжица удря на кухо – хлябът ви е готов. Ако сте приготвили по-малки като обем хлебчета е възможно процесът на печене да продължи по-кратко от 30 минути.

Извадете и охладете върху решетка, покрита с кърпа. Можете да го консумирате топъл или студен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари