IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хилиър – езерото с розови води

21 октомври 2017 10 45

Причината за цвета не е съвсем ясна

Снимка: hillierlake.com

Снимка: hillierlake.com

Всички добре знаем, че обикновено водата в езерата изглежда синя, но природата понякога обича да си прави шеги, резултатът от които може да бъде много красив. Такъв е случаят с езерото Хилиър, което се намира в Западна Австралия.

То не впечатлява с размери – дължината му е около 600 м, а широчината – не повече от 250 м. Не впечатлява и с разнообразие от риби, които го обитават. Хилър обаче очарова със своя розов цвят.

Освен това, то се намира точно до Тихия океан, така че, ако го гледате отгоре, контрастът между мекия розов цвят на езерото и синия океан е удивителен.

Причината за уникалния цвят на езерото все още не е съвсем ясна на учените. Според повечето от тях розовото се дължи на наличието на микроалги Dunaliella salina в него. Тези водорасли произвеждат каротеноиди – пигмент, който се намира и в морковите.

Езерото Хилиър за първи път е открито през 1802 г. от навигатора и картограф Матю Флиндър, който взема проби от него и съобщава за съществуването му в дневника си.

Хилиър се намира на остров Мидъл край бреговете на Западна Австралия. Розовият му цвят е по-слабо изразен, когато се гледа отблизо, но е много очевиден отвисоко. Въпреки това, за разлика от другите розови езера по света, водата му все е забележително розова, дори когато е в стъклен съд.

Водораслите Dunaliella salina са напълно безвредни и плуването във водите на езерото е безопасно и забавно. То обаче е невъзможно за обикновените туристи, тъй като те не могат да посетят Хилиър.

Може да разгледате снимки на езерото Хилиър в нашата галерия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари