IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френска морковена торта

22 октомври 2017 05 00

Как да се справим с това вкусно предизвикателство?

Снимка: Clovesandvanilla

Снимка: Clovesandvanilla

Тя е вкусна, сочна, типично френска, относително здравословна и се харесва на всички опитали я!

А ако и на вас ви се хапва нещо сладко, бихте експериментирали или просто харесвате морковени торти, ето тази почти здравословна, но омайно сочна и сладка торта е за вас!

Рецептата е много лесна, а от Clovesandvanilla.com ни я предоставиха специално!

Ще ви бъдат необходими:

Съставки:

За блатовете

280 г пресято бяло брашно (може да го замените с пълнозърнесто)

380 г настъргани моркови (аз ги нарязвам на много ситно в чопъра, така става много бързо и не се притеснявайте, нарязани на много ситно, са точно като настъргани)

яйца 1 опак.

ванилена захар или 2 опак. ванилия на прахчета или 1/2 опак. ванилена есенция (от онези малките като мускалчета)

250 г захар (кафява или кристална)

120 мл олио (слънчогледово или кокосово)

1 ч. л. канела

смлян карамфил (2 звездички)

100 мл портокалов сок

1,5 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. сол

100 г натрошени сурови орехови ядки (по желание, когато правя тортата за мъници, никога не слагам орехи, за да избегна опция за алергична реакция или някой от тях да се задави)

За крема:

2 опак. рикота (по 250 г всяка) – може да я замените с крема сирене

1 опак. маскарпоне (250 г) – може да го замените с малка опаковка заквасена сметана

4 – 6 с. л. захар на вкус (ако обичате много сладко сложете 6 с. л., ако ли не – сложете 4 с. л.) ванилия

Начин на приготвяне:

В една купа пресейте сухите съставки: брашното, солта, содата, бакпулвера, канелата, карамфила и ванилията (ако не е течна). Нарежете в чопър (по-лесния и бърз вариант, който използвам аз) или настържете 380 г моркови. В по-дълбока купа разбийте на гъст крем яйцата със захарта, като разбърквате с миксер за около 4-5 мин. Когато кремът ви е готов, намалете скоростта на миксера и внимателно добавете олиото и портокаловия сок при постоянно бъркане. След като течните съставки са в кремообразно състояние, добавете наведнъж пресетите сухи съставки и разбъркайте добре.

На финала добавете настърганите моркови и натрошени орехи (по желание), и разбъркайте добре с шпатула, докато морковите и орехите се поемат в сместа. Прехвърлете сместа във форма за торта с хартия за печене на дъното и намаслени стени на формата. Изпечете за 55 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като тортата е изпечена оставете я да изстине в отворена фурна. Докато тортата се охлажда пригответе крема.

Смесете рикотата, маскарпонето, ванилията и захарта и разбъркайте добре (аз бъркам с вилица или бъркалка на ръка) до получаването на гладък гъст крем. След като охладите тортата, разрежете я внимателно с голям нож на две приблизително равни части (колкото ви е възможно по-равни). Поставете в тортена чиния долния блат и го намажете с част от крема (използвам малко по-малко от половината крем) и го разнесете от основата към краищата на блата. Винаги оставям разстоянието по края на блата ненамазано с крем, когато поставя втория блат той натиска крема и така има разпределен крем навсякъде по блата.

След като разнесете крема, поставете и втория блат, и върху него разнесете останалата част от крема.

Аз лично предпочитам тортата да е оформена в стил „гола торта“, като не оформям борд от крема по краищата на тортата. Ако вие обичате „измазаните“ торти, намажете с крем и страните на тортата. По желание може да декорирате с орехови ядки или я оставете семпла.

Да ви е сладко.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

stambolova@yahoo.com ( преди 4 години )
Колко са яйцата- в съставките пише 1 опаковка? (какво означава - 6 ,12 ?) В текста за изпълнение - яйцата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар