IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е онова, което пречи на жените да се издигнат в кариерата?

14 декември 2017 14 00

Бъдете смели

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кой е най-значимият успех в кариерата на жените? Това е въпрос, който вероятно вълнува много дами.

Специалисти се опитват да отговорят на този въпрос и за тази цел дават някои съвети, свързани с кариерата, които могат да бъдат полезни за всички жени. За да се издигнете в работата си, не ги пренебрегвайте.

Бъдете самоосъзнати

Най-важната част от успеха в кариерата е да знаете кои сте и какво искате да направите.
Много от нас просто потъват в работата си. Родителите вероятно са ви насърчавали в една посока, приятелите ви – в друга. Или може би сте решили да се развивате в конкретна професия, само защото се плаща добре. Понякога започвате работа, мислейки, че ще бъде временно решение, докато разберете какво наистина искате да направите.

И така в един момент осъзнавате, че сте в капана на работа, която дори не харесвате. Ако нямате работа, която обичате, ще ви бъде доста трудно да постигнете успех в кариерата си.

Затова си отделете време, за да разберете какво е онова, с което искате да се занимавате. Задайте си правилните въпроси:

- Какви са вашите най-добри умения и тези, които ви доставят най-голямо удоволствие?

- Какъв вид работа ви интересува най-много?

- Колко важно е да изкарвате много пари?

- Искате ли да помогнете да промените света?

- Колко важен е за вас балансът между работата и личния живот?

Бъдете смели

Този съвет може да изглежда странен през 2017 г., но много жени на работното място все още се затрудняват да се застъпят за себе си и да се защитят.

Според някои жените по-трудно се издигат в кариерата, защото нямат увереността и мотивацията, които мъжете имат.

Жените са склонни да стоят настрана и да наблюдават, както и да обмислят, преди да говорят, а понякога не говорят въобще, те са по-предпазливи. Много често те не кандидатстват за повишение, освен ако не се вписват перфектно в изискванията. Освен това са склонни в по-малка степен от мъжете да поискат заслужено заплащане.

Бъдете смели, кажете какво мислите, поискайте онова, което заслужавате.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари