IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 от най-добрите музеи и галерии в Париж

8 февруари 2018 15 00

Не напускайте града, преди да сте ги посетили

Лувъра. Снимка: Istock

Лувъра. Снимка: Istock

Малко градове могат да се похвалят с културното наследство и богатството от изкуство, с които може да се похвали френската столица. С повече от 200 институции, посветени на тези благородни занимания, в града на любовта със сигурност може да се намери по нещо, което да отговаря на всеки вкус.

Кои обаче са най-добрите музеи и галерии в Париж?

Музей д'Орсе

Това е истински рай за феновете на френското изкуство от 19-ти век. Музеят д'Орсе е дом на най-важната колекция от импресионисти и постимпресионисти в света, включително на шедьоври на Сезан, Моне и Гоген.

Музеят се помещава в бивша жп гара.

Лувъра

Решението кои от всички 35 хиляди произведения на изкуството да разгледате в музея може да бъде доста трудно, затова помислете предварително.

За мнозина най-голяма атракция представляват Венера Милоска и Мона Лиза. За други това са шедьоврите на Рембранд и Микеланджело. Каквото и да решите, лесно можете да посетите известния музей с целодневен билет.

Центърът „Жорж Помпиду“

Самата архитектура на центъра безспорно е толкова известна, колкото и произведенията на изкуството, които се намират в него. 40 години след откриването му, той продължава да провокира различни реакции.

Не е изненадващо че това е една от най-посещаваните сгради във Франция. Освен съвременен музей на изкуството, комплексът е и дом на театри, кина, организират се и изложби. Освен това на покрива си има ресторант, който разкрива невероятни гледки.

Музей „Роден“

Разположен в хотел „Бирон“, където се е намирало и студиото на Огюст Роден, това е един от най-привлекателните музеи в Париж.

След основен ремонт, имението от 18-и век отваря врати през 2015 г. То е дом на цялата колекция на скулптора – включително неговите шедьоври „Портите на ада“ и „Целувката“ – както и на невероятни градини и алеи.

Музеят на изкуствата и занаятите

Това всъщност е най-добрият европейски музей за наука и технологии. Мястото е задължителна спирка за децата и всички любители, които могат да се запознаят с интересни инструменти и изобретения, включително с моноплана на Луи Блерио и оригиналното махало на Фуко.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари