IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 неща от кухнята, които незабавно да изхвърлите

16 март 2018 12 40

Колко често трябва да подменяте гъбата?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става дума за нещата от кухнята, повечето от нас са склонни да се колебаят какво да оставят и какво е време да изхвърлят.

За да се изяснят тези въпроси специалистът по безопасност на храните от САЩ – Мериан Грейвли, посочва онова, от което наистина трябва да се отървете.

1. Гъбата

Изключително трудно е да почистите гъбата. Поставянето ѝ в микровълновата фурна и дори варенето не помагат, тъй като в нея има милион малки дупки, в които се събират патогени.

Препоръчително е тя да се подменя често – на всеки няколко дни, въпреки че Грейвли споделя, че не използва гъба. Според специалиста най-сигурно е да използвате кърпа.

2. Остатъци от храна, която не помните да сте готвили

Остатъците от храна трябва да се използват до 3, максимум 4 дни, след като храната е приготвена. Ако нямате спомен кога сте сервирали храната, която сте намерили на дъното на хладилника, значи е минало прекалено много време и трябва да я изхвърлите незабавно.

3. Бакпулвер, който вече не върши работа

Бакпулверът е много по-вероятно да загуби свойствата си, в сравнение със содата за хляб, тъй като той не е чист натриев бикарбонат, както содата. Ако срокът му на годност е изтекъл, все пак може да го изпробвате.

За целта смесете една чаена лъжичка с 1/3 чаша топла вода. Ако се появят мехурчета, това е добре.

4. Стари подправки

Има различни мнения по този въпрос, но според повечето, включително и това на Грейвли, подправките губят своя вкус и качества след една година.

Пролетта е подходящ сезон да разгледате по-обстойно какво се случва в шкафа с подправките.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари