IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 приложения на солта, освен консумацията

10 май 2018 11 40

Тя е отличен помощник в почистването

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Първите данни за производството на сол са отпреди 4000 – 5000 години. Оттогава солта е незаменима част от ежедневието ни.

Хората са измислили много начини за приложение на този безценен минерал, освен консумацията му. Така например той може да окаже безценна помощ в почистването.

За какво още можете да използвате солта?

1. Отстранява мазнината от тенджерите и тиганите

Вземете една чаша сол и я изсипете върху мазната повърхност. След това с обикновена кухненска кърпа избършете мазните петна, докато съдът се изчисти.

Накрая го измийте както обикновено.

2. Премахва петна от дървени повърхности

Поръсете малко сол върху мръсната дървена повърхност и я разтрийте с половин лимон. Оставете дървото да абсорбира сместа и след това измийте с чешмяна вода.

3. Почиства петната от вазите

Лесно можете да отстраните зелените отлагания по вазата с обикновена сол. Направете концентриран солен разтвор и го изсипете в нея. Разклатете добре и измийте вазата с вода и сапун.

4. Предпазва кашкавала от мухлясване

За да предпазите сиренето, го увийте в парче плат, което преди това е натопено в солена вода. По този начин ще увеличите срока му на годност с още няколко дни.

5. Почистете плочките и фугите

Смесете 1/2 чаша сол с 1 литър топла вода, след което добавете препарат. Измийте плочките с тази смес, като обърнете най-голямо внимание на фугите, тъй като това е мястото, където се натрупват най-много замърсявания.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари