IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ценни съвета за по-лесно и ефикасно пране

29 май 2018 13 40

Кога да добавите аспирин в пералнята?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Прането е сред най-скучните домашни задължения, от които няма измъкване. Иновативните уреди, някои от които дори могат да се управляват дистанционно, не могат да направят процеса по-приятен.

Според статистиката жените отделят около 17 минути дневно за пране. Ще ви споделим някои трикове, които значително могат да съкратят времето за пране и да повишат ефикасността.

1. Използвайте вода за уста, за да изчистите пералнята машина

Пералните машини трябва редовно да се дезинфекцират, за да продължат да функционират правилно. За тази цел има специални препарати, но можете да използвате и обикновена вода за уста.

Просто добавете половин чаша там, където обикновено поставяте препарата за пране, и пуснете пералнята. По този начин ще се унищожат плесените и вредните бактерии.

2. Използвайте специални торби за чорапите

Едва ли на някого е чужда ситуацията, в която чорапите остават загубени някъде в пералнята. За да не губите време и нерви в издирването им, най-добре да ги слагате в специални торби.

В този случай проблемът с изгубените дрехи ще бъде решен без никакви трудности.

3. Добавете аспирин в пералнята, за да избелите дрехите

Някои хора избягват да носят бели дрехи, заради жълтите потни петна, които често остават по тях. Ако някога сте се страхували да не съсипете хубава бяла риза, има добра новина. Просто добавете няколко хапчета аспирин в прането.

4. Използвайте бебешки шампоан, за да възстановите размера на дрехите, които са се свили

Това вероятно звучи необичайно, но бебешкият шампоан или балсамът могат да върнат оригиналния размер на дрехите. Просто добавете малко в леген с топла вода и оставете дрехата да се накисне за около 10-15 минути.

След това подсушете с кърпа и я поставете хоризонтално, за да изсъхне напълно.

5. Не използвайте омекотител за бялото пране

Опитните домакини не го препоръчват, защото омекотителят не позволява на дрехите да станат възможно най-бели.

Ако целта е дрехите да станат блестящо бели, тогава трябва да използвате специална белина, вместо обичайните препарати омекотители, тъй като те пречат на действието на белината.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари