IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4-те тактики на некадърния шеф

13 юни 2018 07 20

Некомпетентният лидер може да направи живота на всеки професионалист ад

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Според повечето подчинени мнозинството шефове са лоши, като варират от некомпетентни до арогантни и направо зли. Има хиляди книги написани за това как човек да стане добър и ефективен лидер и далеч по-малко внимание се обръща на наистина лошите лидери. Тези видове шефове обаче могат да направят нашия професионален живот истински ад.

Ето и как да разпознаете некадърния лидер и кои са някои от неговите тактики:

1. Използване на наказания

Наказанието е лоша и като цяло неефективна тактика на ръководството. Целта на наказанието е да спре нежеланото поведение. То обаче по никакъв начин не насърчава служителите да се опитат да бъдат по-продуктивни. Напротив, хората, които са наказвани от своите шефове, изпитват възмущение към източника на наказанието. Шефовете, които наказват своите подчинени се превръщат в нещо като полицейски служители, които непрекъснато следят за нарушители.

2. Използване на заплахи

Шефовете понякога използват заплахите като мотивационна стратегия. Например: „Ако производството не се повиши до определени граници, служителите ще загубят работата си“. Подобно на наказанията, тази стратегия също често има обратен ефект. Страхът може да причини стрес, а стресът да намали ефективността.

Лидерите, които смятат, че всички служители са против тях често използват подобни заплахи. Страхът може да накара потърпевшите хора да преминат в режим на самозащита, което пък ограничава творческия процес и иновациите.

3. Незачитане на интересите на колектива

Често лидерите са опиянени от голямата сила, която им дава тяхната позиция. Лошите лидери се главозамайват от тази власт и започват да вършат неща, които са в техен интерес, но не и в интерес на колектива.

Корпоративните лидери, които мислят само за нивата на своите си заплати и бонуси, а замразяват заплатите на служителите си или използват съкращения за намаляване на разходите, са пример за некадърно използване на властта.

4. Създаване на вътрешни лагери сред служителите

Въпреки че няма нищо лошо в създаването на различни като нива на експертност екипи от служители, все пак трябва да има деликатен баланс при условията на вътрешна конкуренция. Не е добре, ако едни и същи любимци на шефа участват винаги в най-елитните екипи във фирмата. Лошите лидери са склонни да възнаграждават определени членове на екипа си по-добре, не защото те са най-добрите им изпълнители, а защото им демонстрират най-голяма лоялност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари