IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколадова торта с малини и крем от рикота

30 юни 2018 05 00

С лек дъх на лимон

Снимка: Clovesandvanilla

Снимка: Clovesandvanilla

Днешната рецепта за торта ще удовлетвори всички шокохолици, всички почитатели на малините и онези от вас, които харесват тортите, позволяващи различни вариации.

Торта "Витош" е точно такава - малиново-шоколадова, с много вкусове и позволяваща много промени.

Съставки:

За блатовете:

280 гр. пресято брашно

140 мл. гъст айрян

180 гр. захар

75 мл. олио

140 мл. прясно сварено кафе (ако тортата ще се консумира и от деца сместе 100 мл. горещо кафе с 40 мл. топло прясно мляко или изпозлвайте 140мл. мляко с какао)

2 яйца на стайна температура

1,5 ч.л. сода бикарбонат

1,5 ч.л. бакпулвер

50 гр. какао

щипка сол

Подправки: Канела, ванилия, карамфил (тези подправки са по желание, но аз обичам шоколадови торти в които да усещам и други вкусове и аромати, допълващи какаото)

За крема:

2 опак рикота (по 250 гр. всяка)

1 малка опаковка заквасена сметана (1/2 голяма кофичка)

4 с.л. захар, която смилам на пудра

ванилия

сокът от 1/2 лимон

За сиропиране:

домашен конфитюр от малини

50 мл. прясно мляко

В голяма купа смесете сухите съставки: брашното, захарта, содата, бакпулвера, солта, какаото, подправките. В отделна купа смесете яйцата с олиото и айряна и когато са добре разбъркани ги добавете към сухите съставки разбъркайте. На финала добавете горещото кафе и хубаво разбъркайте. Сместа, която ще получите трябва да е по-течна от сместа за кекс, за да може тортата да има сочни блатове. За разбъркването изпозлвам телена бъркалка, нямате нужда от миксер!

Изпечете блатовете за 45 мин. в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта, при загрята на 180 градуса фурна. Нека не ви притеснява, че в средата блатът ви ще е по-повдигнат и ще се е образувал нещо като хълм. Това е ефект с цел тортата да прилича на планина. След като тортата ви се изпече я оставете добре да се охлади.

След като тортата ви е охладена е време да приготвите крема за нея, да я разрежете на два блата и да сглобите вашето шоколадово изкушение "Витош".

В купа смесете рикотата, пудра захарта, сметаната, лимоновия сок и ванилията до получаването на гладък крем (аз бъркам с ръчна бъркалка, а не с миксер). След като кремът ви е готов е време да сглобите тортата.

Разрежете блата който сте изпекли на две приблизирелно равни част (ако блатовете ви не са еднакви, то трябва да се опитате долният блат да е до-голям от горния)

В тортена чиния поставете долния блат, който ще залеете с малко студено неподсладено прясно мляко, за да го овлажните. Следва да намажете блата със слой домашен конфитюр от малини (може да използвате конфитюр по ваш вкус или ако имате свежи малини да ги разъркате с малко пудра захар и да разпределите тях върху блата). Върху конфитюра поставете малко по-малко от половината крем, който приготвихте и разпределете върху блата - от средата към краищата. Поставете втория блат на тортата и го облейте с останалото количество крем.

Декорирайте по желание с шоколадови стърготини, пурички, малини, лимонови стърготини, какао или просо я оставете като истинска "Витош"-а покрита със сняг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари