IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените: Целувката е по-важна за отношенията от секса

6 юли 2018 09 20

Днес отбелязваме Световния ден на целувката

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Първата, ежедневна, френска, делова – класификацията на целувките показва, че те са едно от любимите неща на хората, за което не пестим прилагателни. Днес, 6 юли, е Световния ден на целувката.

Символ на любов, страст, приятелство, който не изисква излишни думи и обяснения. Вижте в следващите редове любопитни факти за целувката.

1. Първата целувка – това е опит, който е малко вероятно да бъде забравен, дори ако искате. Джон Боенън от Американския университет в Бътлър интервюирал 500 души, които си спомнят за първия любовен опит, по-специално за целувката и загубата на девственост. Повечето от тях си спомнили първата целувка, а не секса.

2. И повече за химията на любовта. Наред с други неща, освобождаването на допамин оказва влияние върху апетита и съня. Когато се целуваме с някого, сърцето започва да бие по-бързо, увеличава се притокът на кислород към мозъка. Като добавим и ендорфините, целувката ни потапя във вълните на еуфорията.

3. Колкото повече, толкова повече. С развитието на отношенията целувката намалява нивото на хормона на стреса – кортизола, води до производството на окситоцин, често наричан „любовен хормон“.

4. По време на целувката нашите зеници се разширяват. Може би затова често затваряме очите си, за да се насладим изцяло на изживяването.

5. Проучване показа, че две трети от хората наклоняват главата си надясно, когато се целуват. Според друга теория, това е така, защото 80% от майките на новородени слагат бебето на лявата гърда и съответно детето свиква с течение на времето да обръща главата си надясно, за да задоволи глада си.

6. Целувките ни помагат да изберем подходящия партньор. Според антрополога Хелън Фишър, ние не само предпочитаме хора със специфични биологични профили, но и знаем как да разпознаем този профил. На първо място роля играе слюнката. На второ, когато срещнем устните си се задействат невроните и мозъкът се опитва да събере най-много информация за другия човек. На трето място, има спекулации, че феромони и хормони, които споделяме с контакта на устните, дават информация за имунитет, наследственост и здравето на партньора си, както и дали той е готов за сериозна връзка.

7. Жените смятат, че целуването е по-важно в отношенията, отколкото мъжете. Проучване потвърди, че жените са склонни да използват целувката, за да оценят потенциалните партньори, а мъжете – като необходим етап, което увеличава шансовете за секс.

8. Устните са 100 пъти по-чувствителни от върха на пръстите. Дори гениталиите нямат толкова чувствителност.

9. Една целувка е процес, който е енергоемък. В зависимост от страстта, можете да изгорите от 6,4 до 26 калории на минута. През целия си живот човек целува в продължение на две седмици.

10. Действие, което превръща всеки от нас в супергерой: мозъкът има специални неврони, които помагат да се намерят устните на партньора в тъмнината.

11. Колкото по-често се целуват партньорите, толкова по-щастливи са те от връзката си.

12. Науката потвърждава, че някои жени са успели да постигнат оргазъм от целуване – необходимо е само да се упражнява правилно.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари