IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да овладеете гнева си

9 септември 2018 12 00

Веднага ще се почувствате по-добре

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Дори най-спокойният човек преживява моменти, в които буквално иска да избухне и да помете всички край себе си. В днешно време стресът е много и идва отвсякъде, така че не е трудно да „запалим фитила“.

Проблемът е, че не можете да излеете гнева си спокойно върху всеки и навсякъде. А и бъдете откровени – понякога причините да сте бесни са леко преувеличени и ако сте реагирали негативно и публично, след това ви е срам и съжалявате за това.

За да не се стига до подобни ситуации е хубаво да се научите как да овладеете гнева си навреме.

1. Класическото дишане

Дишайте издишайте и се фокусирайте върху това. До болка познато клише, което обаче работи. Само след няколко вдишвания ще усетите, че сърдечният ви ритъм се успокоява и адреналинът, чиито нива са се увеличили, намалява. Още по-лесно и бързо ще усетите ефекта от това упражнение, ако броите вдишванията и издишванията. Хубаво е да минат поне 10 преди да си отворите устата.

2. Стрес топка или друга играчка

В изблик на гняв веднага трябва да ангажирате ръцете си. Дори да не сте насилник, те ще се свият в юмрук и сякаш ще изпомпат кръвта в главата ви Стрес-топките и другите подобни играчки са добра опция да канализирате физическата енергия, която изведнъж сте усетили. Не, не сте Супермен, а това е приток на сила от адреналина. Бързо стискайте и мачкайте топката и след няколко минути ще се успокоите.

3. Разсейте ума

Заетите ръце не са достатъчни. Ако искате да неутрализирате гнева, трябва да се фокусирате върху нещо друго... да „забравите“ временно. Най-бързият и лесен начин е да влезете в социалните мрежи и да разгледате какво се случва там.

4. Физическо движение

Доказано умореното тяло няма сили да се ядосва. Затова, ако имате възможност, веднага натоварете мускулите – тичайте, карайте колело или просто се разходете.

5. Пуснете си някоя любима песен и пейте

Още нещо, което работи, доказано! Слушането на любима музика и пеенето повишават нивата на серотонина в тялото. Това е хормонът на щастието, който бързо ще опитоми гнева и ще ви накара да погледнете на ситуацията през по-розови очила.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари