IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетрадиционна булка – защо Сара Джесика Паркър избира да носи черна рокля на сватбата си

28 април 2024 16 30

Актрисата се жени за Матю Бродерик през 1997 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Емблематичната черна булчинска рокля на Сара Джесика Паркър може да е предизвикала създаването на трайна тенденция, но тя никога не е била предназначена да бъде еталон.

„О, искаше ми се да я бях избрала, за да бъда пионер в модата, защото наистина бях доста готина. Но истината е, че бях твърде смутена, за да прекарам време в търсене на булчинска рокля“, казва актрисата в епизод от предаването на Анди Коен Cohen on Watch What Happens Live през 2016 година.

Роклята, която Паркър избира за сватбата си с Матю Бродерик на 19 май 1997 година, е уникална с това, че е изцяло черна. „Бях прекалено смутена да се омъжа в бяло и двамата с Матю не желаехме хората да ни обръщат толкова много внимание. Което е нелепо, защото тогава можеш да се насладиш на вниманието, когато е естествено“, казва още звездата.

Подобно на роклята, церемонията на двойката е доста нетрадиционна – всъщност е пълна изненада за 100-те гости, които присъстват. В поканата на всеки от тях е било казано, че те се присъединяват към обикновено парти, а не са част от сключването на свещен съюз. Когато пристигат в центъра Angel Orensanz в Долен Ийст Сайд в Ню Йорк, гостите са станали свидетели на размяна на обети, която е извършена пред сестрата на Бродерик, Джанет Бродерик Крафт.

„Отнесохме се към сватбата ни като голямо парти в понеделник вечер и съжалявам за това“, каза Паркър пред списание Marie Claire. По-късно тя споделя, че ако трябва да направи церемонията отново, ще е много по-различна. Тогава би носила красива, подходяща сватбена рокля в бяло, каквато е трябвало да носи още в началото.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

И докато много момичета още от малки си представят роклята, в която ще се омъжат, Паркър казва пред списание People, че цялото ѝ внимание е било насочено към младоженеца. 

„Никога не съм мислила за булчинската рокля. Никога. Не съм си мечтала за нея дори за секунда. В един момент просто си пожелах той да поиска да се омъжа за него. Не знаех кога или защо. Просто това ми беше мечтата“, казва актрисата.

Въпреки че в момента носи дизайнерски тоалети на известни марки, през 1997 година Паркър купува булчинската си рокля от обикновен магазин. Признава, че отишла в любимия си магазин за дрехи и взела първата рокля, която хванала окото ѝ. Дизайнът е на марката Morgane le Fay, която е основана в Челси през 1993 година от дизайнерката Лилиана Касабал. Според уебсайта на компанията, идентичността ѝ се основава на „женствена форма и прозрачно разказване на истории“, а мотото е „Модата трябва да бъде лечебна сила, която кара този, който я носи, да се чувства безграничен“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Имайки предвид стилния образ на Паркър, бихте си помислили, че изборът на черна булчинска рокля е напълно преднамерен. Но всъщност е точно обратното. 

Както актрисата обяснява пред списание Glamour, цветът е избран, за да отклони фокуса от булката и да го премести върху гостите. „Логиката ни беше, че не искаме да привличаме внимание към себе си, защото сме актьори и получаваме внимание всеки ден. Беше парти за всички останали“, казва Паркър.

Въпреки желанието на актрисата за нещо по-скромно, самата рокля всъщност е доста богато украсена. Корсажът е достатъчно семпъл с обикновена тънка презрамка и дълбоко деколте, но долната част се простира в пуф и черни волани. Паркър се завръща към визията няколко пъти през годините и последно носи черна рокля от Carolina Herrera, комбинирана с огромна черна панделка в косата, на есенната галавечер на нюйоркския балет през 2023 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

За да спази традицията и да носи нещо синьо на сватбата си, Сара Джесика Паркър обува чифт цветни токчета. Избира синьо кадифе от Robert Clergeries със заоблени пръсти и класически ток. В допълнение към обувките, актрисата включва няколко други аксесоара за големия си ден. Взима назаем носна кърпа и стара монета, за да спази поверието да носи нещо назаем и нещо старо, а това, което е било чисто ново, е черната рокля.

Докато черните сватбени рокли вече се превърнаха в нещо обичайно, през 1997 година този цвят беше рядкост и Сара Джесика Паркър е пионерът в тази област. След нея други знаменитости като Елън Помпео, Аврил Лавин, Кристин Куин и Шенай Граймс избраха да носят тъмни рокли за своята сватба.

Според експерти от индустрията, модата официално достигна своя връх през 2020 година с настъпването на коронавируса.

Независимо дали на нея ѝ харесва, или не, черната рокля на Паркър с волани се превърна в емблематичен тоалет, който все още служи за вдъхновение на съвременните булки.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари