IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да миеш зъби час или да гасиш лампа 10 минути... Звездите и маниите им

4 ноември 2018 13 00

Вижте 10 знаменитости, които са страдали от обсесивно-компулсивно разстройство

Снимки: Reuters

Снимки: Reuters

Без значение колко богати и успешни са световните знаменитости, и те като обикновените хора не са имунизирани от различни мании и неврози. И едно от най-често срещаните заболявания е обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР).

Диагноза, с която живеят милиони хора по света.

„Когато възниква обсесивно-компулсивното разстройство, човек има неволни повтарящи се мисли, поради които той трябва да извършва определени действия многократно.

Натрапчивите мисли и действия са познати на почти всички – може би загрижени за предстоящото събитие, опитвайки се да се отървете от песен, звучаща в главата ви няколко дни или след като сте напуснали къщата, се притеснявате дали сте изключили печката или пък дали сте заключили вратата. И това не е патология.

Някои натрапчиви действия, например потропване с пръсти по масата, дори могат да подобрят ефективността на работата ни, като премахнат излишния стрес. Болестта се диагностицира само ако обсебващите идеи и действия са твърде досадни, отнемат много време и се намесват в ежедневните дейности и комуникацията с хората“, обяснява психологът Роза Мелникова пред Wday.ru.

Кои са звездите, които са диагностицирани с подобен проблем?

Чарлийз Терон

Обсесивно-компулсивното разстройство не позволява на актрисата да спи спокойно. А нейните най-големи притеснения са свързани с обикновени шкафове. Терон непрекъснато има усещането, че предметите в тях не са поставени по правилния начин. И дори може да стане посред нощ, за да провери дали всичко е на място в дадено шкафче и да го подреди, ако не е поставено по нейния начин.

Даниъл Радклиф

Звездата от поредицата „Хари Потър“ има обсесивно-компулсивно разстройство от детството. За него, още на петгодишна възраст, дори простото изключване на светлината в стаята било съпътствано с толкова много ритуали, че можело да отнеме десет минути. Разбира се, родителите на малкия Даниъл се заели с проблема и след дългосрочна терапия той се научил да се справя с болестта. И днес, без да се смущава, той говори открито за този проблем и съветва всички хора с ОКР да не се страхуват да потърсят помощ от лекар.

Леонардо ди Каприо

Обсесивно-компулсивното разстройство е било част и от живота на един от секссимволите на Холивуд. И не само не му е попречило да направи кариера, но в известен смисъл му е помогнало в работата. Във филма „Авиатор“ Ди Каприо успява да изиграе невероятно ролята на Хауърд Хюз, който е с ОКР, защото знае от първа ръка за болестта. Лео има различни неврози още от детството си – от страх от мръсотия до странен навик да преминава през вратата няколко пъти. Но най-натрапчивата идея на Лео е никога да не стъпва в пукнатини в асфалта.

Джесика Алба

В детството си Джесика е преживяла цял куп болести, между които и обсесивно-компулсивно разстройство. Лечението е било успешно, но и до днес тя се опитва всяко нейно действие да е съвършено, а всичко в работата ѝ да е идеално. Както признава актрисата, това качество ѝ е помогнало много в нейната кариера. Но близките ѝ изпитват трудности. Особено Кеш Уорън, съпругът на Алба, на когото не е позволено да разхвърля у дома – всяко нещо трябва да е точно на мястото му. Джесика му е вдигнала скандал дори при опит за романтична изненада – той украсил хотелска стая с балони, но цялата бъркотия ужасила Алба.

Дейвид Бекъм

Футболната легенда също е привърженик до маниакалност на перфектния ред. Някои дори смятат, че именно това е довело до много скандали със съпругата му Виктория, които пораждат слуховете за развод. На дизайнерката едва ли ѝ е лесно да живее с мъж, на когото дори тениските и чорапите са подредени в определена последователност. Бекъм има три хладилника у дома – един за зеленчуци и плодове, вторият за други продукти, а третият за напитки. В последния трябва да има строго определено четно число кенчета или бутилки, „излишъкът“ веднага се изхвърля.

Кейти Пери

При екстравагантната певица обсесивно-компулсивното разстройство е много необичайно. Тя непрекъснато се нуждае... да мие зъбите си. 5-6 пъти на ден при нея дори не е лимит. Понякога тя прекарва дори по час при тази процедура. И никога не излиза от дома си без да е сложила четка за зъби в чантата си.

Камерън Диас

Страховете и тревогите преследват актрисата от нейните ученически години. И основният ѝ проблем са микробите. Камерън мие ръцете си толкова често, че е цяло чудо, че кожата ѝ не е паднала. Вероятно блондинката е изхарчила цяло състояние за овлажнители. На обществени места тя отваря вратите само с лакти, за да не докосва дръжките, които са заразени с бактерии. У дома си тя е далеч по-спокойна, но заради фобията си тя прави почти всяка вечер почистване, познато у нас като „пролетно“. И трябва да се отбележи, че чисти сама, не може да се довери в тази насока на икономка.

Алек Болдуин

И Алек Болдуин е чистофайник и перфекционист. Всяко нарушение на реда му причинява почти физическа болка. Ако нещо се измести дори с един сантиметър, той със сигурност ще забележи това и ще се разгневи. Така че може само да изпитваме съжаление към персонала в дома му. Дори ако Болдуин е готов да се довери на някого да почисти къщата му, прозорците винаги мие самият той. За него чистите стъкла са най-важната подробност.

Дженифър Лав Хюит

Друга звезда, за която мебелите са се превърнали в мания. Изглежда, че най-опасното нещо в къщата за звездите с ОКР е гардеробът. За разлика от Чарлийз Терон, Дженифър не се интересува от съдържанието на шкафовете, а от вратите. Ако изведнъж ѝ се стори, че някоя от тях някак не е съвсем добре затворена – не може да спи. В свои интервюта тя признава, че е наследила пристрастяването към определени действия от майка си, която имала навика да брои непрекъснато стъпките си, когато отива някъде.

Майли Сайръс

25-годишната певица призна за диагнозата си само преди година. Според звездата, тя непрекъснато трябва да следва определен ред. Дори парчетата пица на Майли винаги са разположени симетрично. Но за разлика от много от звездните си колеги, тя не бърза да се обърне към лекар. Според нея, йогата и дихателни практики ѝ помагат да се справи с обсебващите мисли и тревоги.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

.... ( преди 5 години )