IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените до милиардерите: Кои са те? (I част)

16 февруари 2019 14 15

С какво се занимават половинките на най-богатите мъже?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Зад всеки велик мъж стои още по-велика жена. Когато става въпрос за милиардери, ситуацията не е по-различна. Кои са дамите до тях и с какво се занимават?

Марк Зукърбърг и Присила Чан

„Най-хубавият ми спомен от Харвард е, че срещнах Присила, а тя е най-важният човек в моя живот“, заявява Марк Зукърбърг по време на реч в университета през май миналата година. По-точно запознанството им идва покрай пускането на сайта Facemash. Присила е до Марк през цялото време, докато той гради успеха си, повече от 14 години, разказва сп. Story. Двамата се женят през 2012 г. на скромна церемония в дома им, а интересното е, че имат нещо като предбрачен договор с изисквания един към друг. Като например, че трябва да прекарват поне 100 минути седмично насаме, както и всяка седмица да излизат на срещи. Присила дари Марк с две деца. Познати на семейството им казват, че тя е последователна, амбициозна като емигрантка, силна и решителна. Китайката знае що е то труден живот – семейството ѝ бяга в Америка, а тя като първо дете се счита длъжна да отиде в колеж. Майка ѝ работи на две места, за да я издържа, а тя взема студентски заем за медицинското училище, което завършва с отличие, и до днес с гордост работи като педиатър. Едно от нещата, което Присила прави за мъжа си, е да следи дали се храни редовно, защото забравя, когато потъне в работа.

Дейвид и Джулия Кох

Дейвид Кох и брат му са начело на най-голямата частна компания в света, която се занимава с продажби, инвестиции, химически продукти и производство на пластмаса – корпорацията Koch Industries. А състоянието на Дейвид възлиза на 49,9 млрд. долара. Преди 1991 г., когато на 50-годишна възраст среща Джулия Флешер – привлекателната дъщеря на голям производител на железария в Арканзас, милиардерът води бурен светски живот. Апартаментът му в Ню Йорк често е посещаван от кандидатки за Мис Свят. Джулия тогава учи в университета в Централен Арканзас и работи като асистентка в модна къща Adolfo. Но година по-късно Дейвид е диагностициран с рак на простатата, а тя е негова опора в лечението. Въпреки болестта, двойката се жени през 1996 г. и има 3 деца. Джулия рядко влиза в публичното пространство, предпочита да прекарва времето си със семейството и в работа по благотворителни каузи. Днес, 20 години след брака им, Кох казва, че продължава да е лудо влюбен в жена си и не би направил нищо, което да застраши връзката им.

Снимка: Getty Images

Ричард и Джоан Брансън

Основателят на Virgin Group първо преживява един кратък брак с жена, която не може да го дели с постоянните му ангажименти. И тогава, през 1976 г., среща Джоан – прекрасна шотландка, която работи в антикварен магазин. По това време тя е омъжена, но това не може да спре мъжа, който не счита предизвикателствата за проблем, напротив. Брансън я ухажва една година, като всеки ден ѝ изпраща цветя. Още една година двамата излизат на безкрайни срещи, преди Джоан да се предаде, да се разведе и да му се отдаде. Двамата преживяват болката да загубят първото си дете само 4 дни след раждането му, но успяват да останат заедно. След това се ражда дъщеря им Холи, по молба на която сключват брак през 1989 г. в имението си на остров Некер, а по-късно синът им Сам. Вече имат и 3 внучета. Госпожа Брансън се чувства по-добре далеч от светлините на прожекторите, но ексцентричният ѝ съпруг постоянно я поставя там с обясненията си в любов към нея в социалните мрежи: „Джоан е моята светлина, моят довереник и моята пътеводна звезда“, написа наскоро той.

Снимка: Reuters

Джеф и Маккензи Безос

Изпълнителният директор на „Амазон“ Джеф Безос обяви преди няколко седмици, че се развежда със съпругата си Маккензи след 25-годишен брак. По взаимно съгласие. Но именно тя е плътно до него, докато той се превръща в един от най-богатите в света. Състоянието му е изчислено на 160 милиарда долара. Това означава, че натрупаните през брака активи се разделят 50 на 50, ако няма предбрачно споразумение. Изглежда такова няма.

Джеф и Маккензи Безос се запознават, когато той е вице-президент на хеджфонд, а тя се явява на интервю за работа. Сключват брак след шест месеца по-късно през 1993 г. След това напускат работата си на Уолстрийт и се преместват в Сиатъл, където Джеф Безос отваря книжарница в интернет – началото на „Амазон“. „Аз винаги съм търсел находчива жена – разказва Безос. – Никой от приятелите ми не разбираше какво точно имах предвид. Когато пояснявах: „Искам жена, която да може да ме изкара от затвор в Третия свят“, всички започваха да се смеят. Но животът според мен е твърде кратък, за да го прекарвам с хора, които не са изобретателни.“

За да плати за образованието си в Принстънския университет, Макензи работи като детегледачка, сервитьорка и дори миячка на чинии. И до днес всяка сутрин става в 4,30 часа, за да свърши всичките си задачи.

С Безос имат 4 деца – трима синове и една осиновена дъщеря от Китай. Вече бившата г-жа Безос е известна с книгите си, които са бестселъри, отличени с престижни награди. Макензи има и благотворителна фондация – „4 children“, която е дарила към 20 млн. долара, най-вече на образователни институции.

Снимка: Reuters

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари