Шофирането е полезно за здравето на възрастните хора, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Управлението на автомобил не само стимулира когнитивните функции, предпазвайки индивидите от невродегенеративни състояния като деменция, но може да забави и процесите на стареене.

Авторите на настоящото изследване от Колумбийския университет в Ню Йорк са установили, че когато възрастни хора преустановят шофирането, психическото и физическото им здраве се влошават.

Загубата на независимост често води до проявата на симптоми на депресия. Предишни проучвания също са показали, че отказът от шофиране увеличава депресивните симптоми.

„За много възрастни хора шофирането е неизменна част от всекидневието и е сериозен индикатор за самоконтрол, лична свобода и независимост. Неизбежно обаче с напредването на възрастта настъпва моментът, в който те трябва да решат дали да продължат да шофират, или да се откажат от управлението на автомобил. Когато този момент настъпи, трябва да се вземат предвид последствията от отказа от шофиране и да се изготвят индивидуални планове за запазване на подвижността и социалните функции“, казва д-р Гохуа Ли от изследователския екип.