IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бактериите в мъжките бради – повече от тези около муцуната на куче

16 април 2019 05 40

Според ново проучване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В брадите на мъжете има повече бактерии отколкото около муцуната на кучетата. Това показва проучване, проведено от частна клиника в Швейцария. Според данните, цитирани от „Daily Mail“, голяма част от въпросните микроби крият риск за човешкото здраве.

Учените имали за цел да установят дали хората могат да се заразят с болести, пренасяни от кучетата. Те взели натривки от брадите на 18 мъже и тези на 30 кучета от различни породи.

„Открито е по-голямо количество бактерии в пробите, взети от мъжките бради, в сравнение с тези от козината на кучетата. При всички брадати мъже на възраст между 18 и 76 години има голям брой микроби, но при само 23 от 30 кучета има по-високи показатели. При останалите нивото на микробите е умерено“, обяснява проф. Андреас Гюцейт.

При седем от брадатите мъже са открити опасни микроби. Докато при кучетата нивото е значително по-ниско.

„Въз основа на тези констатации кучетата могат да се считат за по-чисти в сравнение с брадите на мъжете, които трудно се поддържат“, казва още докторът.

По-рано екип от микробиолози от щата Ню Мексико установи, че в много мъжки бради има повече бактерии, водещи до гранясване, отколкото по тоалетните чинии.

За да не замърсят мустаците или брадите си, мъжете трябва все по-рядко да ги пипат с ръце, които може да са замърсени с какво ли не. Понякога след ядене по космите остава храна, която невинаги бива премахната веднага.

Попаднали в брадата, стафилококите причиняват някои бактериални инфекции в космените фоликули и кожни клетки, сочат данни на Международната фондация за дерматология (International Foundation for Dermatology), често се появява в окосмени области като брадата или долната част на краката. За да се предпазят от подобни проблеми, мъжете, които си „отглеждат“ дълги бради, трябва да ги мият по-често с антисептични сапуни.

Четете още:

Красотата вреди на кариерата на мъжа

Мъжка суета: Коледни лампички за брада

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари