IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправянето без ръце е признак за по-дълъг живот

17 декември 2012 06 20

Хората, които използват помощ са изложени на шест пъти по-голям риск от ранна смърт

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Наскоро учени открили, че по-възрастните хора, които могат да се изправят сами, имат шанс да живеят по-дълго в сравнение с връстниците си, на които им се налага да използват чужда помощ.

Оказва се, че възрастните хора, които си помагат с ръцете или по друг начин, за да станат от стол например, са изложени на шест пъти по-голям риск от по-ранна смърт. Резултатите от проучването идват след обикновен двуминутен тест. Чрез него изследователите определили какво е физическото състояние на възрастните хора и как това би се отразило на техния живот.

Според учените хората, които могат да се изправят без външна намеса, не са застрашени от преждевременна смърт. Доктор Клаудио Араужо, ръководител на теста, обяснява, че краят на живота може да се предвиди по няколко показателя – физическа сила, координация и гъвкавост.

В изследването участвали повече от 2000 мъже и жени на възраст между 51 и 80 години, които трябвало да седнат и след това да се изправят. След въпросния тест учените следили възрастните хора в продължение на години, до тяхната смърт.

По време на проучването 159 участника починали, което прави около 8% смъртност. По-голяма част от смъртните случаи били при хора, които не могли да се изправят сами. Учените взели още предвид възрастта, пола, индекса на телесната маса, пише вестник Daily Mail.

Според доктор Араужо изследването показва, че поддържането на високи нива на гъвкавост на тялото, мускулната сила, умереното тегло и способност за координацията подобряват не само ежедневните дейности, но и имат положително влияние върху продължителността на живота.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари