IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е време да смените противозачатъчните

15 ноември 2014 09 31

Ако те ви създават проблеми, трябва да помислите за друга опция

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Противозачатъчните хапчета наистина са нещо полезно, но понякога намирането на правилните е предшествано от няколко грешки.

Независимо че при започването на тези хапчета, вие предварително сте се консултирали с лекар, това невинаги е гаранция за правилен подбор на противозачатъчни. Ето защо е хубаво да знаете в кои случаи трябва да смените своите хапчета с други.

Ако не сте доволни от своите противозачатъчни или не ги приемате правилно, няма смисъл изобщо да ги приемате. Ако обаче сте сериозни, следете за някои от тези признаци – те показват, че е време за смяна на хапчетата:

1. Дори няколко аларми не могат да ви помогнат да приемате редовно хапчето.

Проучвания показват, че жените са склонни да забравят по около четири хапчета на месец. Забравяйки едно в рамките на само няколко часа, не е сериозен проблем, но пропускането им като цяло може да бъде дори опасно. В този случай вие не трябва да мислите за смяна на вида противозачатъчни, а за изцяло нов метод на контрацепция.

2. Получавате внезапно кървене.

Еднократно прокървяване може да се случи при започване на противозачатъчни, но ако кървенето продължава – това е основателна причина да смените хапчетата си. Вероятно се нуждаете от противозачатъчни с различна концентрация и нива на хормони, които да бъдат по-подходящи за вашия организъм. Понякога подобно кървене може да се получи и при по-продължителен прием на определен вид хапчета.

3. Имате сериозни колебания в настроението.

Промените в настроението като цяло се срещат при всички видове противозачатъчни. Всъщност хормонът прогестин е отговорен за тях и в различни нива той може да влияе по различен начин на жените. Ето защо, ако забележите, че имате коренна промяна в настроението си, ставате по-изнервени, например, трябва да говорите със своя гинеколог за смяна на хапчетата.

4. Спад на либидото.

Противозачатъчните хапчета потискат овулацията, както и пречат на яйчниците да произвеждат половия хормон тестостерон. Въпреки че приемът на противозачатъчни невинаги води до спад на либидото, ако забележите подобно нещо – трябва да опитате с други хапчета или като цяло различен метод на контрацепция.

5. Вашата кожа изглежда като на тийнейджър.

Почти всички противозачатъчни помагат при акне, защото както вече стана ясно, блокират овулацията и производството на тестостерон. Именно този хормон обаче може да подобри вида на вашата кожа. В случай, че лицето ви не се повлиява или се влошава след приема на хапчетата, консултирайте се със своя лекар.

6. Имате ужасна мигрена с визуални промени.

Ако приемате противозачатъчни хапчета и получите мигрена, задължително споделете това със своя лекар. Особено, ако мигрената е придружена от визуални промени. Изследвания показват, че жените, приемащи хапчета и страдащи от този вид мигрена, имат завишен риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Катя Иванова ( преди 9 години )
Въобще не употребявайте противозачатъчни , ще ви увредят жлезите с вътрешна секреция , които отделят хормоните естрожен и прожестерон
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар