IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини за мазна кожа

3 юни 2019 09 50

Фактори, които пречат на хубавата кожа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото вече е тук и температурите започват да ни се отразяват негативно. Освен че постоянно ни е топло и няма къде да се скрием от горещините, слънцето прави и кожата ни да изглежда мазна. Но това може да не е единственият фактор що се отнася до този проблем. Дерматологът д-р Рита Линкнер обяснява, че мазната кожа обикновено е резултат от бързата работа на мастните жлези и по този начин те произвеждат твърде много масло. Това може да доведе до нежелано акне и да запуши порите. Д-р Линкнер споделя, че другите фактори, виновни за мазна кожа може да бъдат гените, видът храна, който приемаме, както и твърде мазни продукти за лице като гримове и кремове.

Ето някои от причините, поради които може кожата ви да изглежда мазна.

Генетиката

Един от най-често срещаните фактори е генетиката. Просто така сте се родили. „Както повечето от нещата и мазната кожа може да бъде наследствена“, споделя дерматологът д-р Йорам Харт. Ако родителите ви страдат от този проблем, има огромна вероятност да се прояви и при вас.

Продуктите за лице

Д-р Харт предупреждава, че ако не използвате продукти, които са подходящи за вашата кожа, може да накарате кожата ви да изглежда мазна. Това най-често се среща зимно време, когато хората използват повече кремове, които хидратират, но те могат да запушат порите ви и да омазнят кожата повече от необходимото. Използването на т. нар. „мазен грим“ също може да се окаже фактор. Така че се отървете от тези продукти и се насочете към нещо, което е по-подходящо за вашата кожа.

Твърде агресивното миене

Обратно на логиката, ако използвате продукти за лице, които го изсушават, може да причините омазняване. Това се случва, защото кожата усеща сухота и започва да произвежда твърде много мазнина и да запушва порите на лицето. За да предотвратите този негативен ефект, започнете да използвате продукти, които хидратират вашата кожа до нормални пропорции.

Хранене

Проучване показва, че много млечни продукти като сирене, масло и мляко могат да отключат масните жлези в тялото и по този начин да се увеличи тяхната секреция. Причината е, че те съдържат в себе си хормони, които могат да причинят дисбаланс в тялото и то започва да произвежда твърде много мас. Може да намалите приема на тези продукти, за да може кожата ви да започне да произвежда нормални количества мас.

Дехидратация

Когато няма достатъчно течност в организма, тялото се опитва да я замести като изпраща сигнали към жлезите ни, които започват да произвеждат повече мас в кожата ни. Това е така, защото мастните жлези се опитват да омазняват кожата и ако получат сигнал, че трябва да освежат тялото ви, то те ще произведат мазна субстанция, която най-вероятно ще се прояви на лицето ви. Затова водата трябва винаги да ви е подръка.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари