IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчислете перфектното си тегло

17 юни 2019 14 30

Всеки метод се базира на различна информация от тялото ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В днешно време перфектната фигура се е превърнала във фикс-идея за повечето хора по света. Режими, диети и сурови упражнения са само част от нещата, които започват да се спазват след коледните и новогодишни празници. 

Целта на всеки е да влезе във форма за лятото, да стегне всяка част от тялото си и да се покаже с гордост на плажа. Най-важното обаче е да отслабваме с мярка и здравословно. Най-честият въпрос, който хората си задават преди да се подложат на диета е – колко точно трябва да тежа? Много фактори влияят на теглото като пол, форма на тялото и височина. 

Ако и вие изпитвате трудност при определянето на точното тегло за вас, то тогава ви предлагаме няколко начина, по които да си помогнете.

Индекс на телесната маса

Този метод е най-добре познат на обществото. Базира се на отношението между височината и теглото на човека. 

Начинът за измерване е много лесен. Просто въвеждате пола, теглото и височината си и калкулатор изчислява индекса. След това резултатите се делят на пет категории от под нормално тегло до изключително затлъстяване. Стойностите им са:

<19 – под нормалното тегло.

19 до 24 – нормално тегло.

25 до 29 – над нормалното тегло.

30 до 39 – затлъстяване.

40 и нагоре – затлъстяване, което е изключително вредно за здравето.

Проблемът с този метод е, че той не взима под внимание някои други фактори като разпределение на мазнините в организма, мускулна маса и измерванията на талията и ханша.

Може да измерите индекса на телесната си маса тук

Методът „талия-височина“ 

Съотношението талия-височина е още един начин, за да проверите дали клоните към затлъстяване. Методът е много прост и можете да го направите вкъщи. 

Измерете височината, талията и теглото си. Ако талията ви е повече от половината ви тегло, тогава се счита, че страдате от затлъстяване. 

Може да измерите съотношението си талия-височина тук.

Процент телесна мазнина

Една от основните причини за напълняването е задържането на нездравословни мазнини в тялото. В нормалното човешко тяло се съдържат два вида мазнини – основни и мазнини за съхранение. Първите се намират под кожата, което е важно за организма. Този вид не е опасен за теглото.

Мазнини за съхранение се наричат мастните тъкани, които се намират във вътрешните органи, за които трябва да се притесняваме. Според експерти, нормалният процент телесна мазнина при мъжете е между 2 и 4, а при жените – 10-13%.

Можете да измерите процента на телесната си мазнина тук


Методът „талия-ханш“

Тази техника за идеалното тегло на човек сравнява размера на талията с този на ханша. Според различни изследвания, съставът на тялото, теглото и частта, в която се съхраняват мазнините, могат да имат голямо влияние върху здравето.

Изследвания показват, че хората, които имат повече телесни мазнини около кръста, са изложени на по-висок риск да развият сърдечносъдови заболявания и диабет. Обикновено талията на човек трябва да е по-малка от тази на ханша. 

За измерване на съотношението на талията и ханша, измерете най-тясната част от талията, т.е. точно над пъпа. След това измерете най-широката част на ханша. Разделете измереното от талията на това от ханша.

Стойностите се делят по полове и са следните:

Мъже:

Под 0.9 – рискът от сърдечносъдови заболявания е много нисък.

От 0.9 до 0.99 – рискът е в нормите.

Над 1.0 – рискът е много висок.

Жени:

Под 0.8 – рискът е нисък.

От 0.8 до 0.89 – рискът е в нормите.

Над 9.0 – рискът е много висок.

Може да измерите съотношението си талия-ханш тук.

Всички тези методи може да се използват поотделно, но комбинирането им ще ви даде най-подробната информация за състоянието, в което се намирате. Ако все пак се притеснявате за здравето си, може да потърсите и съвет от лекар или диетолог. 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

!!! ( преди 4 години )
По всичко личи, че авторът на тази статия е крайно некомпетентен и не разбира особено добре английски (справка в посочените от него линкове).2-4% и 10-13% мазнини, съответно за мъже и жени, е изключителен минимум за организма.Зарежете интерпретациите на неща, от които очевидно не разбирате, а и Ви е домързяло да се поинтересувате по-подробно. Ще Ви прочете някой подрастващ или вманиачен по теглото и външния си вид и ще се самоубие заради Вас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
!!! ( преди 4 години )
" Ако талията ви е повече от половината ви тегло, тогава се счита, че страдате от затлъстяване."Ако пък авторът на тази статия беше вложил малко мисъл...или пък беше разбрал кои мерки се взимат при този метод...Разбира се, че обиколката на талията на човек е повече от половината от теглото му. В противен случай бихме могли да говорим за много страшни състояния.Мислете като ги пишете тези статии!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар