IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за по-хубава кожа през лятото

15 юни 2019 08 00

Как да се грижим за себе си през топлите месеци

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През лятото най-голямата борба е тази с жегата. Високите температури не се отразяват добре на тялото ни и то постепенно започва да се изтощава по-бързо, да се чувства по-мързеливо и да отказва всякаква физическа активност. Спасението се крие в климатиците, плажовете и басейните.

Освен жегата, другият минус на лятото е бързото изсъхване на кожата. Прекалено честото къпане може да ви освежава, но ако не третирате кожата си правилно, то може да се окаже голям враг на кожата. Дерматологът Марни Нусбаум споделя няколко съвета, които да спазваме, за да се предпазим от дехидратация.

От това колко време да прекарваме под душа, какво не трябва да използваме до това какъв слънцезащитен крем трябва да носим със себе си.

По-малко време в банята

Най-хубавото нещо след дълъг работен ден през лятото е един освежаващ душ. Водата отмива не само мръсотията, но и стреса веднага след като влезете под нея. Насладете се на това удоволствие, но не се самозабравяйте в банята. Водата може да причини изсъхването на кожата. „Винаги препоръчвам да се използва хладка вода. Правете кратки душове – максимум пет минути!“, споделя Нусбаум.

Също така колкото и да ви се иска да се къпете през 2 часа, това не е правилно. Трябва да намалите душовете до един на ден. Ако все пак не можете да издържите толкова време без да влезете в банята, то ви се полага още един душ, но го правете в крайни случаи. И отново не стойте повече от пет минути.

Използвайте хидратиращи продукти за баня


Дори и да не оставате повече от пет минути в банята, от голямо значение е и какви продукти използвате. „Много хора се мият само с обикновен сапун, което е най-лошото решение за вашата кожа. Тяхното pH е между 9 и 12, което е доста висок показател. Кожата ви е с pH между 5 и 6“, казва дерматологът. Също така сапуните могат да съдържат доста бактерии в себе си.

Отървете се от мъртвата кожа


Може и да ви се струва болезнено, но премахването на мъртвата кожа е много важно за здравето на кожата. По този начин ще помогнете на козметичните продукти да проникнат по-добре в организма. Използвайте алфа хидрокси киселини и захарни ексфолианти, но нищо твърде грубо. Можете да предизвикате раздразнение на кожата“, съветва Нусбаум. Лекото ексфолиране може да помогне и срещу целулита.

Използвайте слънцезащитен крем на всеки два часа


Много слънцезащитни продукти, особено водоустойчивите, съдържат химикали или плазмени концентрати, които могат да запушат порите и водят до акне. Вместо това изберете нещо, което има естествени минерали като цинков оксид. „Винаги казвам на пациентите си да използват минерален слънцезащитен крем с фактор 30 и UVA/UVB защита 20 минути преди да излязат навън“, казва д-р Нусбаум. Това важи както за тялото, така и за лицето.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари