IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за косата си след тренировка

10 март 2019 13 00

В зависимост от потенето тя се нуждае от специална поддръжка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

След всяка тренировка идва въпросът: „Какво да правя с косата си?“. Потните корени не са никак привлекателни, а не е препоръчително да я къпете всеки ден с шампоан.

За тези, които спортуват по-често, стилистът на звездите Уисли О‘ Меара разкри няколко трика пред сайта Cut. Вижте как да се грижите за косата си в зависимост от интензивността на вашата тренировка:

Ниско ниво на потене (пилатес, по-лека йога)

Ако не се потите много, можете да пропуснете къпането на косата. По-лесно е да стилизирате косата си в небрежна прическа, за да изглежда добре. Стилистката предлага да опитате с една или две прости плитки. В случай, че не искате да я прибирате, постойте с плитките час два и след това разплетете. Косата ви ще се сдобие с обем.

Средно ниво на потене (спининг, танци)

Удачна прическа за такъв тип натоварване, което не изисква лежане на пода е кокът. Той е практичен за да не в влизат коси в очите и едновременно запазва прическата в същия вид и след края на тренировката. Ако косата ви е много къса, опитайте с класическа опашка, като приберете стърчащите краища с фиби.

Високо ниво на потене (кросфит, спаринг)

След тренировка в този случай, ще ви трябва сешоар. Дръжте ластика или шнолата на главата, докато сушите. След това пуснете косата, тя ще има лек обем. Друг вариант е да я измиете с топла вода и да нанесете балсам само по краищата. Можете да заложите и на сух шампоан. Ползвайте само в деня, преди да миете косата си, тъй като може да ви засърби от сухия шампоан и да не ви е комфортно на скалпа.

Основните правила за поддръжка на косата при тренировка

1. Не мийте с шампоан всеки ден

Експерти съветват да ползвате шампоан 2-3 пъти седмично, дори да тренирате сериозно кардио. Потенето дехидратира косъма и го отслабва, затова и не трябва да употребявате прекалено често шампоан. Важно е да държите косата си хидратирана.

2. Никакъв сух шампоан на мокра коса

Сухият шампоан е създаден да действа върху суха коса. Ако го нанасяте на мокра/влажна коса, може да стои като пърхот.

3. Не сушете краищата

Обикновено при спорт, потта обхваща частта на косъма, най-близо до скалпа. Краищата рядко са мокри. При подсушаване със сешоар, особено при студено време, насочете струята към скалпа и пазете краищата. Ако сушите сухи краища, рискувате да ги увредите и да започнат да се цепят по-бързо.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари