IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ароматни грешки, които допускате

9 октомври 2016 14 15

Защо дезодорантите не работят при вас и дори дразнят кожата ви?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно си мислите, че сте овладели всички хигиенни правила, особено толкова прости като поставянето на дезодорант. Но ако продължавате да се борите с неприятната миризма на пот или някакви зачервявания и дразнение по кожата, то определено не правите нещо правилно.

Една от най-честите заблуди е, че дезодорантите блокират потта, казва пластичният хирург от Аризона д-р Малек Митри.

Ето и какви грешки вероятно допускате при употребата на продукти, които неутрализират/се борят с потенето:

1. Използвате грешния продукт

Дезодорантите и антиперспирантите не са едно и също нещо. Основната функция на първите е да се борят с миризмата като ароматизират мястото на потене. Вторите са разработени да блокират порите и да предотвратят потенето. Алуминиевите или цинкови соли, които често са част от съдържимото на продукта, запушват порите, така че отделянето на пот е силно намалено. „Ако отделяте много пот, по-добре се спрете на втория тип продукти“, съветва Малек.

2. Използвате козметика в грешното време

„Дезодорантите могат да се използват по всяко време на деня, докато най-добре за антиперспирантите е да ги поставяте вечер, когато не се потите толкова обилно. Така те ще си взаимодействат с кожата по-добре и ще бъдат с по-ефективно действие в пика на потене“, обясни д-р Митри.

3. Не слагате достатъчно количество

Понякога едно бързо нанасяне не е достатъчно. Не пестете материал, а покрийте добре цялата повърхност.

4. Използвате силно ароматен продукт

Усещате сърбене и парене? Вероятно сте на път да развиете екзема и причината може да се крие в ароматните съставки на вашия козметичен продукт. Преди да ползвате продукта в областта на подмишниците, по-добре тествайте как ще си взаимодейства с кожата от вътрешната страна на китката. Опитайте и продукт, който не е ароматизиран.

5. Използвате един и същи продукт от години

Дезодорантът ви вече „не работи“? Може би е време да подмените продукта. Хубаво е всеки тип козметика да се сменя на определен период време (някои продукти трябва да се сменят с различен тип на месец-два, други може и на година). Причината е, че тялото привиква на действието им и става резистентно към ползите от съответния продукт.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари