IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се отървете от неприятната миризма на тялото

17 юни 2017 09 30

И особено в областта на подмишниците

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Неприятната миризма на тялото и подмишниците може сериозно да ви засрами. Без значение колко често се къпете и и ароматизирате с различни козметични продукти, може да ухаете неприятно за околните. Защо се получава така?

Къпете ли се прекалено често? Не трябва. Дневният прием на кофеин по-голям ли е от количеството вода, което поемате? Ако „да“, веднага променете това. Индийският кожен експерт д-р Ямуна Пай разкри защо човешката пот ухае неприятно и как да се справим с това.

Изпотяването е естествен процес, произтичащ от стрес, физически упражнения и висока температура. Той се превръща в неудобство, когато придобие видими измерения (мокри петна по дрехите) или миризма. Самата пот не мирише, но заедно с мъртвите клетки на повърхността на кожата тя образува подходяща среда за развитие на бактерии, които всъщност са източник на лошата миризма, обяснява д-р Пай.

Има ли начин това да бъде предотвратено?

Експертът твърди, че има различни начини да се контролира миризмата, като сред тях са:

- балансиран режим на хранене;

- локално приложение на алуминиев хлорид през нощта;

- противогъбични прахчета/талк през деня.

Когато става въпрос за диета, Пай препоръчва въздържание от лук, чесън; повече плодове и зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни, витамин В комплекс, цинк и минимум 2 литра вода на ден.

Помага ли използването на дезодоранти?

Повечето съдържат алуминиев хлорид, който унищожава миризмата, но само временно. Когато продуктовият аромат изветрее, неприятната миризма се връща. Това е така, защото в случая източникът не е премахнат, а само е потиснато отделянето на пот. За да се справите трайно с проблема, трябва да атакувате причинителя и да поддържате добър хигиенен режим:

- къпете се поне 2 пъти на ден, ако се потите много;

- носете памучни дрехи, те предизвикват по-малко запотяване и за разлика от изкуствените материи, не водят до развитие на бактерии в зоните на потене;

- нанасяйте пудра подмишниците, между пръстите и на сгъвките на кожата след баня;

- пийте повече вода;

- намалете приема на кофеинови напитки и заложете на чайове и фрешове.

Малък трик: нанесете малко талк/пудра преди да впръснете дезодорант. Така той ще се задържи по-дълго като аромат върху кожата, а тя ще остане за по-дълго суха.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 6 години )
Как да разбием мутрите на тези, на които им е казано, че тялото ни мирише? Та те нямат акъл да разберат сами, а са промити марионетки.На гръцките *** - няма как - далече са.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар